Radman uzvraća udarac: Đikić je u MedILS-u širio destruktivnu atmosferu

DOBRO SE zakuhalo na MedILS-u. Ivan Đikić spakirao je kofere i optužio Miroslava Radmana za privatizaciju Instituta. Javio se predsjednik Upravnog vijeća, prozvani Branko Roglić, i sve demantirao. Tvrdnje o neprijateljskom preuzimanju demantirao je i Emil Tedeschi, šef Atlantic Grupe, bivši član Upravnog vijeća Instituta, koji je potkraj prošle godine s nizom velikih donatora napustio projekt Miroslava Radmana.

Đikić širi neistine, narušava ugled i tjera mlade znanstvenike

Ugledni znanstvenik ovih je dana u Parizu, isključio je mobitel nakon lavine optužbi koje je iznio Đikić u svojoj najavi da odlazi s MedILS-a. Odgovore je tražio i Tedeschi, koji je Institut napustio jer mu Radman kao ravnatelj MedILS-a nije pravovremeno podnosio izvješća o trošenju donacija.

Prije koji sat Radman se oglasio opširnim priopćenjem kojim odgovara na Đikićeve prozivke. U zaključku navodi da je Đikić svojim ponašanjem, kreiranjem konflikata unutar Instituta te medijskim ispadima i širenjem neistina sustavno narušavao ugled MedILS-a, prouzrokovao odlaske mladih znanstvenika i ometao rad Instituta.

Karijeristički način shvaćanja znanosti

Đikić je, priznaje Radman, u početku svog djelovanja dao velik doprinos i MedILS mu je na tome zahvalan. Vrijeme je pokazalo da njegov karijeristički način shvaćanja znanosti prerasta okvire organizacije i mijenja filozofiju rada, drži Radman te izvodi zaključak da je Đikić i sam shvatio da ne može biti više dio MedILS-a. Radman se zahvalio i zaželio Đikiću svaku sreću u daljnjim projektima.

Đikić je tražio da mu se odgovori što se u MedILS-u događa zadnjih pet godina i tko je odgovoran za trenutačno loše stanje. 

"Preopćenito je to pitanje koje po naravi implicira loše stanje. Sreća pa je situacija ipak drukčija. Unatoč objektivnim poteškoćama, toliko se dobrog napravilo da bi trebala knjiga da se sabere pet godina rada i istraživanja na MedILS-u. Kvaliteta znanstvenih radova osnovni je argument. Trenutno slabije financijsko stanje prolaznog je karaktera i uzrokovano iznenadnim otkazivanjem nekih donacija. Vjerujemo da je ovakva situacija direktno povezana s globalnom krizom. Očekujemo priljev novca izvana te pokretanje novih radnih grupa i projekata. Ukoliko ne bude daljnjih ometanja, budućnost MedILS-a izgleda odlično", optimističan je Radman.

Nitko nije u MedILS-u do penzije, već da da svoj obol

Zašto najuspješniji znanstvenici napuštaju Institut, nije bilo jasno Đikiću.

"Tu Đikić misli na Žagrovića, a pouzdano znamo da je on otišao zbog boljih financijskih uvjeta u Beč. Mislimo da je iz istih razloga Đikić preselio iz vrhunske Uppsale na manje poznati Institut u Frankfurt. Odlazak, kažete? Upravo suprotno. Ove godine intenzivira se dolazak novih znanstvenika iz inozemstva, poput Bonačić-Koutecky iz Berlina s njenim centrom za nanotehnologiju i Daiki Horikawasa iz NASA Ames Centra u Kaliforniji. Errol Friedberg dolazi iz SAD-a volonterski, i to kao novi ravnatelj na dvije godine. MedILS je od početka zamišljen kao protočni institut u okviru kojeg fluktuiraju vrsni znanstvenici. Na MedILS-u nitko ne ostaje do mirovine već daje svoj obol određenom projektu. Ovakav pristup radu i poslovanju njeguju vodeći svjetski instituti", odgovara Radman.

Zašto nisu ispunjene obveze iz Sporazuma o međusobnim pravima i obvezama s Vladom RH i Gradom Splitom, pitao je Đikić.

"Jednako pravo praćenja provedbe sporazuma imaju svi potpisnici. Ni ravnatelj, a ni osnivači nisu bili u obvezi sazivanja povjerenstva, već je u krajnjoj liniji to bio zadatak tadašnjih članova Upravnog vijeća. To se odnosi i na sazivanje Vijeća donatora. Članovi povjerenstva trebali su biti izabrani odlukom Upravnog vijeća. Razvidno je da prethodno Upravno vijeće nije izvršilo obveze potpisane Sporazumom", prebacio je Radman lopticu.

Zbog Đikića prekinute isporuke MedILS-u

Gdje su sredstva iz međunarodnih fondova za rad Instituta, zanimalo je Đikića.

"Aplicirao sam na više međunarodnih natječaja u protekle tri godine. Prvenstveno je trebalo imati rezultate i opremiti MedILS da bi se uopće moglo u nastavku uspješno natjecati za EU grantove. Javnost se s pravom može upitati i zašto Đikić nije donio nijedan grant za svoju grupu za razliku od kolega, iako je po potpisanom ugovoru o suradnji s MedILS-om to bio dužan učiniti. Činjenica je da je Đikićeva grupa potrošila preko milijun kuna donacija, a u zadnje je vrijeme bila dužna 80 tisuća kuna isporučiocima, zbog čega je većina isporučitelja obustavila isporuke i ostalim grupama MedILS-a. Ovakvo djelovanje uzrokovalo je kršenje poslovne etike prema kolegama i isporučiocima", navodi Radman.

Nije mu jasno zašto Đikić traži njegovu odgovornost: "Samo međunarodni Znanstveni savjet može meritorno postavljati pitanja i ocjenjivati intenzitet odgovornosti za znanstveno vođenje MedILS-a. Koje su to statutarne odredbe prekršene i da li otkazivanje domaćih donacija spada u odgovornost ravnatelja? To pitanje Đikić treba postaviti sebi. Kritike su mu brojne, usmjerene na sve strane, neutemeljene i rijetko kada konstruktivne."

Nebrojeno su puta, tvrdi Radman, potvrdili da je MedILS istovremeno i privatni i neprofitni institut, što implicira da nema podjele dobiti osnivačima. Nejasnoće u tome ne vide ni partneri, ističe Radman, Vlada i Grad Split.

Kome autorska prava i patenti?

Zašto Radman izbacuje stručnjake koji su zajedno s njim stvarali MedILS svojim znanjem, energijom i novcem te hoće li se njihova postignuća preko noći privatizirati u ruke novih vlasnika MedILS-a, pita se Đikić.

"Nikog nismo molili za pomoć već smo ponudili mogućnost da mladi znanstvenici osnuju grupe, a znanstvenici iz inozemstva prošire istraživački kapacitet svojih laboratorija. Nitko nije izbacivan iz MedILS-a od strane ravnatelja, što se ne bi moglo reći da to nije bio slučaj kod bivšeg Upravnog vijeća, i to bez znanja ravnatelja, a na inicijativu Đikića. Da prevedemo pitanje. Hoće li osnivači Marija Alačević i Miroslav Radman krasti tuđe intelektualno vlasništvo? Da nedvosmisleno odgovorimo. Kao i u svim institutima na svijetu, vlasnik patenta je institucija, a ne autor ili individualni osnivači. U slučaju eventualne komercijalizacije projekata i zaštićenih rezultata i postupaka, autor biva nagrađen u odgovarajućem postotku, ukoliko za to postoji pravna osnova", odgovara Radman.

Šute i slušaju

Radman je u medijima obećavao da će MedILS biti kreativni znanstveni orkestar bez dirigenta. Kakav je to kreativni ambijent za znanstvenike ukoliko moraju šutjeti i slušati što im vlasnici govore, a ako ne slušaju, onda mogu otići iz instituta, pitao je Đikić. 

"Na ovo pitanje najbolje da odgovore sami znanstvenici MedILS-a. Naš je dojam da se Đikić ljuti što Upravno vijeće upravlja, a ne slijedi svaki njegov naredbodavni prijedlog. Neistina je da znanstvenici u MedILS-u moraju šutjeti i slušati osnivače. Nikad nisam okupljao suradnike koji šute i slušaju, inače ne bih imao u svijetu dvanaestak svojih đaka koji su ugledni profesori sa svojim laboratorijima i institutima. O kreativnom ambijentu i stvarnim slobodama u laboratoriju profesora Đikića ne želim govoriti jer to nije u skladu s mojim izvornim duhovnim načelima", kaže Radman.

U čemu je problem?

Ako Radman želi svoj privatni institut, može to učiniti bilo kada, no prije toga treba prekinuti Sporazum s Vladom i Gradom Splitom i sam plaćati prostor i troškove instituta, a ne uzimati novac od građana RH za svoj privatni institut, zaključio je Đikić.

Radman ne vidi gdje je problem: "MedILS je od Grada Splita dobio financijsku potporu od 700 tisuća kuna za stipendije, što se namjenski troši. Znatna sredstva iz proračuna RH uložena su u obnovu same zgrade, no izuzev toga nisu ulagana nikakva dodatna sredstva za MedILS. U čemu je grijeh da Ministarstvo znanosti ulaže u hrvatski institut izvrsnosti po međunarodnim kriterijima?"

MedILS bolji i od Rockefellera

Radman navodi da je prosjek impakt faktora publikacija u MedILS-u iznad 10 u usporedbi s Odjelom za biologiju Harvarda gdje iznosi 7,2. "Pridodamo li desetak znanstvenih radionica i ljetnih škola svake godine, zahvaljujući i doprinosu profesora Đikića, zar to nisu itekako zadovoljavajući standardi za institut u povoju? Posebice usporedimo li sve s početnim godinama instituta Rockefeller, Salk, čak i novog Janelia Farm Instituta Howard Hughes fondacije u koji je uloženo milijardu dolara, a kojima nitko, za razliku od MedILS-a, nije podmetao noge. Ako se netko može tužiti, to su mladi znanstvenici zbog nedovoljne opreme i nerazumljivih poteškoća u nabavci potrošnog materijala i transportu pokvarljivog biološkog materijala. To su pravi problemi. Ali rad se ipak odvija zahvaljujući mogućnosti da znanstvenici otputuju u matične laboratorije suvoditelja grupa u Europi i Americi. Za to možemo zahvaliti velikodušnoj donaciji Croatia Airlinesa koja u teškoj situaciji nije otkazala donaciju i Gradu Splitu koji plaća stipendije. No, svaki mladi znanstvenik u MedILS-u može posvjedočiti da im destruktivna atmosfera koju širi Đikić teže pada od oskudice opremom", zaključio je Radman.

Pročitajte više