Radmanovo ministarstvo od evakuiranih iz Gaze traži da plate troškove

Foto: PIXSELL/Armin Durgut, FaH

Hrvatski državljani koji su početkom studenog evakuirani iz Pojasa Gaze morat će platiti trošak evakuacije, koji se po obitelji kreće od 5000 do 7500 eura, kazala je za Telegram Natalija Havelka, izvršna direktorica Centra za mir u Osijeku.

Obitelji nemaju novca za te troškove, dodala je. "Nisu se još uključili u tržište rada, a ne primaju ni socijalnu pomoć. Žele raditi, ali trenutno svi procesi traju", kazala je.

Podsjetimo, iz Gaze su evakuirane 22 osobe, odnosno tri obitelji, od kojih su dvije smještene u Vukovaru, a jedna u Virovitici. Riječ je o 19 hrvatskih državljana i troje Palestinaca, s kojima je Centar u stalnom kontaktu. 

"Morali potpisati izjavu u Egiptu, inače ih ne bi vratili"

Prije evakuacije u Kairu su morali potpisati izjavu Ministarstva vanjskih poslova po kojoj su pristali u roku od 90 dana platiti troškove. "Da to nisu potpisali, ne bi ih vratili u Hrvatsku", govori Havelka.

Po zakonu, tvrdi Havelka, obitelji mogu biti oslobođene plaćanja tog troška pa je Centar uputio zahtjev nadležnim institucijama. "Uz njihovu suglasnost, zatražili smo od Ministarstva vanjskih i europskih poslova da ih oslobode plaćanja i nadamo se da će to i učiniti", dodaje.

"Smještaj im je neadekvatan"

Iz osječkog Centra za mir tvrde da su obitelji trenutno u neadekvatnim smještajima. Iako evakuirani žele započeti novi život u Hrvatskoj, nailaze na niz prepreka. Havelka kaže da ove obitelji ne mogu ostvariti izbjeglički status jer državljanin Hrvatske, po Konvenciji o pravnom položaju izbjeglica, ne može u vlastitoj zemlji ostvariti status izbjeglice.

"Osoba koja je u statusu izbjeglice kada dođe u drugu državu ostvaruje pravo na nužne životne potrepštine, smještaj, hranu i vodu, zdravstvenu zaštitu. To sve ovi naši građani nisu imali jer nisu mogli ostvariti taj status", tvrdi.

Zbog toga sva svoja prava moraju ostvarivati redovnim putem. No kako zbog birokratskih procedura sve traje, trenutno nemaju zdravstvenu zaštitu niti su stambeno zbrinuti.

"Zdravstveno nisu dobili ni odrasli ni djeca"

Govoreći o zdravstvenom osiguranju, kaže kako ga odrasli nisu uspjeli dobiti, a čak ga nisu dobila ni djeca. "Zdravstveno osiguranje maloljetne djece hrvatskih državljana, neovisno o statusu roditelja, trebalo bi biti osigurano. Za strance, njihovo zdravstveno je regulirano prema Zakonu o strancima i moraju ga plaćati sami", objašnjava Havelka za Telegram.

"Najveći je to problem za djecu, kojoj je to nužno kako bi mogla potražiti liječničku, ali i psihološku pomoć", dodaje. Havelka kaže da bi djeca s hrvatskim državljanstvom, koja su smještena u Vukovaru, mogla dobiti zdravstveno osiguranje ako ih se prijavi u školu.

"To onda povlači ranije spomenuto pitanje smještaja. Ako ih prijavimo u školu blizu privremenog smještaja, ući će u sustav, a onda ćemo ih morati ispisivati i dalje prebacivati jednom kada im se osigura stalni smještaj. Sve visi u zraku s obzirom da je njihova situacija trenutno neriješena", govori. "Ispada da su hrvatski državljani u puno gorem položaju kada pobjegnu iz ratom zahvaćenog prostora u svoju zemlju nego stranci", dodaje.

Iz Ministarstva nisu komentirali ništa vezano uz troškove evakuacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.