Radnica Dukata pala u dvorištu tvrtke i ozlijedila se. Mogla bi dobiti veliku odštetu

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

RADNICA Dukata trebala bi dobiti više od 7000 eura, odnosno preko 50.000 kuna odštete od kompanije jer je pala i ozlijedila se u dvorištu tvrtke.

Presuda je donesena prošlog tjedna te se prema njoj radnica starije životne dobi početkom ožujka 2020. oko 15 sati, u krugu poduzeća Dukat u Zagrebu, ozlijedila na radu tako što se spotaknula na izbočeni dio betonske podloge u dvorišnom prostoru te pala na desno rame i nadlakticu pa zadobila vidljive ozljede, piše Danica

"Na tom nogostupu su djelatnici već padali"

Zaključak medicinskog vještaka jest kako se radnica ozlijedila na radnom mjestu i zadobila iščašenje desnog ramena s prijelomom velike kvrge nadlaktične kosti, djelomični razdor tetive mišića subscapularisa i tetive mišića nadlaktice, kao i razdor hvatišta labruma u donjem dijelu čašice ramenog zgloba.

Zaposlenica je na sudu kazala kako je tog dana išla iz prostorije urudžbenog zapisnika do svog ureda pa se spotaknula na nogostupu koji je više puta krpan i popravljan. Navela je da su na tom nogostupu i dalje vidljiva oštećenja i rupe nastale tako da je netko zagazio u svježi beton.

"Beton je popucao, a ja sam zapela za jednu neravninu te pala i ozlijedila se. Nisam imala ništa u rukama, niti razgovarala s nekim na mobitel. Na nogama sam imala gležnjače, stabilne cipele, ravne pete. Nisam se mogla kretati lijevom stranom jer su tamo bile pločice koje su bile u neravnini i iskošene.

Nisam mogla ići niti parkiralištem za bicikle, koje je bilo puno bicikala. Na tom nogostupu su već padali i drugi djelatnici, samo u njihovu slučaju nije došlo do ozljeđivanja", rekla je radnica na sudskom ročištu, piše Danica.

Dukat: Sve se dogodilo nepažnjom radnice

Tijekom cijelog postupka, Dukat se protivio tužbi radnice za naknadu štete uz tvrdnju da ne mogu oni biti krivi za njezin pad. 

"Sve se dogodilo zbog njene krajnje nepažnje, na koju Dukat nije mogao utjecati, niti je mogao izbjeći posljedice, unatoč provedenoj zaštiti na radu. Radnica se u tom slučaju nije pridržavala uputa Dukata jer se nije kretala prostorom namijenjenim za kretanje pješaka. Mjesto na kojem je pala nalazi se izvan prostora namijenjenog kretanju pješaka", rekli su iz Dukata.

Kompanija proglašena krivom

Sudac je, nakon provedenog postupka i svih dokaza, zaključio kako je tvrtka ipak kriva za ozljedu zaposlenice. Tvrtka će joj zato morati platiti odštetu u iznosu od 4400 eura s kamatama koje teku od 2020. te joj pokriti oko 1700 eura odvjetničkih troškova.

Ako presuda postane pravomoćna, ukupan iznos s kamatama koji bi radnica mogla dobiti bio bi veći od 7000 eura, što je iznos veći od 50.000 kuna, piše Danica. S obzirom na nepravomoćnost presude, Dukat ima pravo žalbe.

 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više