Radnice Kamenskog prekinule štrajk glađu, propao postupak mirenja

DVADESET radnica tvornice tekstila Kamensko već osmi dan na Trgu Francuske Republike štrajkaju glađu tražeći isplatu pet zaostalih plaća. Štrajk su prekinule nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, koji su im obećali pomoć.

Radnicama Kamenskog obećano je da će u idućih nekoliko dana od države dobiti socijalnu pomoć koja će im omogućiti preživljavanje. Također, Ministarstvo gospodarstva intervenirat će kod banaka kod kojih su radnice Kamenskog kreditno zadužene ne bi li probalo na neki način odgoditi plaćanje kredita dok se financijski ne stabiliziraju. "Ako se ova obećanja izjalove, krenut ćemo u opći štrajk glađu u kojem neće sudjelovati samo dvadeset radnica", kazala je novinarima radnica Kamenskog Đurđa Krnjak.

No, postupak mirenja je propao, što znači da radnici Kamenskog u srijedu stupaju u štrajk koji će trajati sve dok im se ne isplate barem tri zaostale plaće ili dok se ne pokrene stečajni postupak. Radnice i dalje dolaze na posao jer im poslodavac prijeti otkazima iako od svibnja nisu primile plaću.

Na prekid štrajka glađu radnice Kamenskog pozvala je i Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR). Poručili su im, prema dosadašnjim iskustvima, kako štrajkom glađu neće ništa promijeniti. U priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Mladen Pavković ističe se kako se hrvatski branitelji sigurno nisu borili za državu u kojoj će jedni zarađivati, otuđivati i maltretirati zaposlenike, dok oni koji su u ratu kupovali tvornice za jednu kunu, ne odgovaraju za svoja zlodjela.

Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica!

Radnicama Kamenskog potporu je jučer izrazio i Centar za ženske studije koji je Vladi, sindikatima i ostalim nadležnima uputio zahtjev za hitno rješenje problema radnica Kamenskog. Traže da se pronađe hitno rješenje za isplatu zaostalih plaća radnicama, kao i da se budućnost zaposlenika i zaposlenica te mogući opstanak tekstilne tvornice provodi transparentno i bez zakulisnih vlasničkih zloporaba. Radnicima, drže, treba staviti na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite, a prekršajne prijave zbog neplaćenih karata u sredstvima javnog prijevoza ukinuti.

Podsjetimo, radnice već osmi dan, nakon odrađene jutarnje smjene u tvornici, popodnevnu i noćnu odrađuju na ulici gdje prosvjeduju i štrajkaju glađu. Neke od njih su već završile u bolnici. Najveću podršku im pružaju nevladine institucije, studenti, pojedine privatne osobe i javnost. Sindikat tekstila, obuće, kože i gume pozvao ih je na prekid štrajka "jer time ne mogu utjecati na zakonske rokove i postupak otvaranja stečaja". Upravu i Nadzorni odbor Kamenskog već su prijavili Općinskom državnom odvjetništvu jer nisu pokrenuli stečaj iako su za to stvoreni uvjeti.

Pročitajte više