Radnice vrtića u Biogradu štrajkaju tjedan dana. Sindikat: Vrši se neviđeni pritisak

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, povodom štrajka radnica u dječjem vrtiću u Biogradu na Moru, danas su upozorili da se na radnice u štrajku vrši "neviđeni" pritisak te izvijestili da je najavljeno isključenje devet radnica u štrajku.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić rekla je da se štrajk u dječjem vrtiću u Biogradu na Moru provodi od 13. svibnja, a da su danas primili najavu za isključenjem s rada devet radnica koje su u štrajku što je ocijenila još jednim pokušajem „lomljenja“ štrajka.

"To je još jedan u nizu pokušaja 'lomljenja' štrajka u Biogradu, koji je pokrenut zbog odbijanja gradonačelnika Ivana Kneza za sudjelovanjem u kolektivnim pregovorima. Možda je isključenje radnika s rada omogućeno zakonom, ali sigurno nije moralno i posebno pokazuje koliko je gradonačelniku svejedno kako će biti organiziran rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Biogradu i u kakvim uvjetima će odrastati djeca u Biogradu", ustvrdila je Žilić.

Najavljeno isključenje s rada za devet radnica

Osim toga, dodala je, otkako je počeo štrajk, na ulazu u dječji vrtić su stavljeni zaštitari, a prvi dan predstavnicima sindikata nije bilo dopušteno posjetiti članice u štrajku koje su smještene u malu prostoriju, zabranjen im je pristup ostalim prostorijama u vrtiću i razgovor s roditeljima.

Nije jasno, kaže, zašto je v.d. ravnateljica pozvala policiju ispred vrtića, osim što je moguće da se radi o još jednom pokušaju poslodavca da zastraši radnice u štrajku, koje se već sada nalaze u psihički izuzetno teškom stanju. Dvije radnice ranije su završile na bolovanju.

Istovremeno, kaže Žilić, gradonačelnik tvrdi da su Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, članak 51., prema kojem visina plaća u dječjim vrtićima mora biti najmanje jednaka plaćama zaposlenih u osnovnim školama, te Uredba, koju je Vlada RH donijela početkom ožujka 2025. - nezakoniti.

Po njezinim riječima, gradonačelnik se "potrudio" s najavom privatizacije jedinog javnog vrtića u Biogradu na Moru, jer tvrdi da je to jedini način da se riješe problemi s radnicima. Najavila je da će Sindikat organizirati i dodatne akcije kako bi se izborili za prava radnica te traže od Vlade RH i premijera, koji su donijeli zakone koji njihovi predstavnici na terenu ne poštuju, da hitno reagiraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.