Radnici Dalmacijavina: Vratite nam Mitrovića, smijenite sutkinju koja ga je razriješila

Foto: Index

RADNICI Dalmacijavina ne mire se sa smjenom stečajnog upravitelja Perice Mitrovića, kojeg je prošlog tjedna razriješila stečajna sutkinja Ana Golub Gruić.

Odluku je temeljila na vještačenju vještaka Jere Brkana, koji je utvrdio da je Dalmacijavino u stečaju u četiri godine napravilo 105 milijuna kuna gubitka, da se poslovalo preko posebnog računa jer je račun Dalmacijavina bio u blokadi zbog duga Carini, da su radnici dobivali zajmove veće i od 10 tisuća kuna, da se blokada mogla izbjeći da su isplaćivani minimalci, a sporne su bile i isplate stečajnom upravitelju koji je Dalmacijavino koštao 290 tisuća kuna nagrade te još gotovo 500 tisuća kuna troškova poput najma trosobnog stana, režija, službenih putovanja, popravaka automobila...

Sutkinji Golub Gruić bilo je sporno što za isplate nema sudskog rješenja, a nije bila impresionirana ni Mitrovićevim obrazloženjem nastalih troškova i gubitaka u tvrtki pa ga je smijenila po kratkom postupku. Bez razloga, smatraju sindikalisti, jer za sve isplate znao je Odbor vjerovnika, što je i Mitrović naveo u svom očitovanju.

Nema više radnika u Dalmacijavinu

Lukica Bucat, sindikalist Dalmacijavina, nije zadovoljan kako se stvari razvijaju, a pogotovo žalbom na prodaju koja još nije riješena pa Marinko Zadro ne može u posjed što za posljedicu ima da nema ni proizvodnje, ni radnika, ali što je još opasnije, ni brandova Dalmacijavina na tržištu.

"Močvari nema kraja. Sačuvali smo 260 radnih mjesta, proizvodnju i brandove, a sada imamo situaciju da u Dalmacijavinu nema ni radnika, ni proizvodnje. Godinu i dva mjeseca kupac nije ušao u posjed premda je ispunio sve zakonske obaveze i uplatio 70 milijuna kuna. Ne borimo se samo za plaće, nego i naše brandove koji će nestati jer ih nema na tržištu. Ugasili smo proizvodnju, zatvorili dućane, sve kako bi kupac preuzeo Dalmacijavino i nastavio proizvodnju, zaposlio radnike. Smjena stečajnog upravitelja ne vodi ničem dobrom, već samo komplicira situaciju", kazao je Bucat.

Matijašević: Sutkinja je pogriješila

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević traži da se Mitrović vrati, a da se sa predmeta skine sutkinja koja ga je razriješila.

"Četiri godine suci su imali obavezu osporiti sve odluke koje su možebitno bile nezakonite i štetne. Nijedna nije osporena. Angažiran je vještak koji je utvrdio gubitak ne vodeći računa da je on knjigovodstveni i da bi postojao i ako Dalmacijavino ne bi radilo. Stečajni postupak se odužio, ali to nije krivica stečajnog upravitelja. Tri suca su se izmijenila, žalilo se Državno odvjetništvo, a onda je došla i ova kruna budalaštine, žalba na prodaju koja se već odavno trebala odbaciti jer se žalila stranka koja nije umješač. Sutkinja je pogriješila, ne mogu se oteti dojmu da je to bilo namjerno. Tražit ćemo i da se ona razriješi sa slučaja", kazao je Matijašević.

Smatra da 290 tisuća kuna nagrade Mitroviću nije previše, a nije imao ni primjedbe na ostale troškove.

"Kada se to podijeli, ispadne sedam tisuća kuna mjesečno", zbrojio je Matijašević.

 

Pročitajte više