Radnici Jadrankamena zauzeli tvrtku, traže smjenu direktora i čekaju policiju

RADNICI bračkog Jadrankamena preuzeli su pogone u Pučišću i Selcima. Sindikalist Tonči Drpić kaže kako im je predsjednik Uprave Vedran Vilović zabranio dolazak, jer je dočuo kako se spremaju preuzeti tvrtku. 

Radnici postrojeni u tri kordona čekaju policiju i traže smjenu direktora

Radnici su zaprepašteni najnovijom odlukom predsjednika Uprave o zabrani dolaska u objekte. Zauzeli su tvrtku, organizirali se u tri kordona i spremni čekaju ili dolazak policije ili nekog novog rješenja direktora Vilovića.

"Nema razloga za stečajem. Imamo ogromnu vrijednost kamena na eksploatacijskim poljima, jedina smetnja je direktor Vilović i zato tražimo njegovu smjenu. U štrajku smo od 12. prosinca, dvije plaće nismo primili", kaže sindikalist Tonči Drpić.

"Odluka je bila nepotpisana, ali legitimna, htio sam zaustaviti bezakonje i devastaciju"

Direktor Vilović je Indexu otkrio kako je netko jučer proslijedio njegovu odluku o zabrani koju nije potpisao.

"Nakon sastanka u ministarstvu odlučio sam da ipak ne ide moja pripremljena odluka koju sam donio da spriječim krađu imovine. Ipak, netko ju je onako nepotpisanu poslao. Danas sam poslao obavijest da je takva odluka stavljena van snage", kazao nam je Vilović.

Žali se kako se radnicima pušta na volju velika sloboda te da sud tek 8. veljače odlučuje o zahtjevu za osiguranjem privremene mjere deblokade ulaza od 16. studenog prošle godine. "Toliko o shvaćanju problema", žali se Vilović. Drži da je odluka o zabrani pristupa radnicima bila sasvim legitimna i opravdana, premda ju je jutros povukao.

"To je bio način da se tvrtka zaštiti od devastacije i zaustavi bezakonje. Uvjeren sam da ima dosta onih koji bi priželjkivali ovakav scenario, ali to se ne smije dopustiti", uvjeren je Vilović.

U Orešarovom Jadrankamenu nikad napetije. Direktor Vilović brzinski je optužen što u prosincu nije isplatio plaću za studeni, no to nije riješilo problem nastavka poslovanja. Račun je i dalje blokiran, a proizvodnja onemogućena. Kako će završiti ovaj dan, nitko još ne zna. 

Pročitajte više