Radnici Luke Zadar nakon štrajka ipak dobili veće plaće

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora jutros je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.

Radnici su dobili što su željeli, povećanje neto plaće. Stvarno smo zadovoljni i nadam se da ćemo sada završiti ovu priču i krenuti u normalan rad, izjavio je nakon potpisivanja aneksa sindikalni povjerenik Nikola Tuta.

Dva pokušaja mirenja i štrajk

Nakon dva pokušaja mirenja i neuspješnog dogovora s Upravom Luke Zadar, koja je u vlasništvu kineskog Jinxiong Hua, radnici su 19. ožujka počeli štrajk, a četiri dana nakon toga Županijski sud u Zadru proglasio ga je nezakonitim.

Sindikat se žalio Vrhovnom sudu, koji je 8. travnja ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje uz obrazloženje da treba utvrditi je li poslodavac povrijedio odredbe kolektivnog ugovora izbjegavanjem usklađivanja plaća s uredbom o minimalnoj plaći, neisplatom dijela plaće s osnove otežanih uvjeta rada i isplate dara za dijete u ugovorenoj visini.

Povećanje od 200 eura dobit će svi radnici

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak naglasio je da štrajk ne bi bio moguć bez podrške svih radnika i pravne službe sindikata.

Povećanje od 200 eura dobit će svi radnici, bez obzira na koeficijent. Povećanje, dakle, nije u postocima nego u traženih 200 eura, objasnio je Lisičak. Prije traženog povećanja, plaće su im bile oko 700 eura.

Aneksom kolektivnog ugovora radnici na određeno vrijeme zaposleni su na neodređeno, dobit će i dodatak za teže uvjete rada te će im biti isplaćeni zaostaci koji im pripadaju po kolektivnom ugovoru. 

Luka Zadar ima 90-ak zaposlenih u operativi, a Teretna luka Gaženica sastoji se od šest vezova – za tekuće terete, opskrbu naftnih platformi, rasute terete, pretovar južnog voća, pretovar općeg tereta i pretovar generalnog tereta.

Pročitajte više