Radnici TESU-a opet u štrajku: Najavljen prosvjed u Zagrebu i blokada Pule

"BLOKIRAT ćemo Pulu ako treba, ne zanimaju nas ni turisti ni turistička sezona", upozorio je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, na štrajku solidarnosti s radnicima Tvornice električnih strojeva Uljanik (TESU) koji se u krugu Uljanika održao danas od 11 do 11.30 sati.

Današnjem štrajku je prisustvovalo oko 600 radnika koji su kolegama pružili potporu u nastojanjima da se izbore za plaće, koje nisu dobili punih šest mjeseci, i za očuvanje radnih mjesta i proizvodnje, piše Glas Istre.

"Potpišite pišljivih pet milijuna kuna pozajmica"

"Potpišite tih pišljivih pet milijuna kuna pozjamice i omogućite isplatu plaća radnicima i nastavak proizvodnje", pozvao je Vladu na akciju županijski povjerenik SSSH-a Slobodan Kapor. Radnici TESU-a su za četvrtak najavili prosvjed pred Ministarstvom gospodarstva u Zagrebu.

Podsjetimo, prije tri tjedna radnici su održali prvi štrajk unutar kruga tvornice te su i tada pozvali nadležne da se pozabave njihovim problemima.

"Tri mjeseca bez kune"

"To je sramota živa. Sve su pokrali. Ovako se više dalje ne može. Tri mjeseca nismo dobili kune, a pravu plaću od prosinca. Pola ljudi je na bolovanju, psihički i fizički potpuno smo iscrpljeni. Nemamo za osnovne životne potrebe. O jednom potpisu ovisi hoće li se razriješiti naša situacija", poručili su tada prosvjednici.

Radnicima je prije više od tri mjeseca obećano da će im plaće biti isplaćene u roku od tri dana, a ni kuna otad nije sjela na njihove račune. "Nedostaje jedan potpis vlasnika, Ministarstva financija, kojim bi se garantiralo da kredit neće morati vraćati Uljanik u slučaju da TESU zapadne u teškoće. Sve ovisi o jednom potpisu", naveo je prije tri tjedna Đino Šverko, predsjednik prijelaznog Nadzornog odbora.

Vlada je dala jamstvo za kredit koji bi se realizirao putem Uljanika. Sada Uljanik od Vlade traži garanciju da ne mora vraćati kredit umjesto TESU-a ako ta tvrtka ne bude mogla vratiti dugove, no Vlada se na to oglušuje.

Pročitajte više