Radnička fronta napala McDonald's

Foto: RF

DAVID BILIĆ, zastupnik Radničke fronte u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, danas je na konferenciji za medije izjavio da ih je kontaktiralo više radnika iz raznih McDonald'sovih restorana te da su im se požalili na uvjete rada za vrijeme pandemije.

"Ono što im najviše smeta su neisplaćene božićnice, no žalili su se i na brojne druge stvari. Sve to prati ubitačan tempo u kojem, kako radnici kažu, teško nađu vremena za odmor", poručio je . 

Bilić je istaknuo kako nije samo stvar u božićnici nego im, kako tvrdi, radnici prijavljuju i razne druge probleme. Ono što je više njih navodno istaknulo kao problematično je to što im se prekovremeni ne honoriraju kao takvi, nego se oduzimaju od nadolazećeg radnog dana. Prekovremeni su naročito problematični zato što se smanjuje broj radnika te se time povećava opterećenje, dok se za pauzu rijetko nađe vremena, tvrdi Radnička fronta.

"S obzirom na to da se Globalnoj hrani, vlasniku franšize McDonald'sa za Republiku Hrvatsku, nije znatno umanjila dobit, a naročito s obzirom na to da je toj tvrtki isplaćeno više od četiri milijuna kuna državnih poticaja, smatramo da je ovakva praksa nedopustiva", istaknuo je Bilić. 

Bilić je na kraju napomenuo kako se u McDonald'su redovito radi bez kolektivnog ugovora.

Kapović: Firme radnicima prijete otkazom ako idu u samoizolaciju

Mate Kapović je istaknuo problem nepoštovanja epidemioloških mjera o kojem se, kako kaže, čulo i od drugih radnica i radnika. Iznosi kako se mjere nisu uvijek poštovale, odnosno da u jednom konkretnom primjeru radnica koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom nije slana u samoizolaciju.

Dodao je kako se redovito glumi da se drži mjera borbe protiv koronavirusa, odnosno da se rade manji ustupci koji ne štete poslovanju, dok se radnike u raznim poduzećima redovito straši otkazom ako idu u samoizolaciju, što redovito dovodi do skrivanja simptoma i ugrožavanja sebe, ali i drugih. 

"Dobar primjer ovakvog ponašanja je dojava koju smo dobili iz jedne firme u kojoj šefovi nisu javili radnicima da im je propisana mjera samoizolacije kako bi oni nastavili raditi te kako firma ne bi trpjela gubitke. U onim firmama u kojima se zapravo i provode mjere, preostali radnici često trpe daleko veće radno opterećenje i ostaju prekovremeno bez dodatne naknade", ogorčen je Kapović.

Na kraju je Kapović istaknuo kako je žalosno što je većina ovih dojava anonimna zbog straha od gubitka posla koji često predstavlja prepreku prijavi povreda radničkih prava.
 

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više