Radnička fronta šefu Wolta: Opet lažete i samo se zakopavate

Foto: Neva Žganec/PIXSELL

DOSTAVLJAČI Wolta prosvjedovali su danas ispred sjedišta tvrtke u zagrebačkom naselju Vrbani. S njima je bila i saborska zastupnica Katarina Peović. Ona je napala vodstvo Wolta optuživši ih da njihovi dostavljači nemaju nikakvu zaštitu te da su potplaćeni.

 

Na njezine je izjave reagirao generalni direktor Wolta Marin Šušnjar. On je rekao da Peović širi laži i neistine.

"Izrečene izjave mogu ozbiljno ugroziti našu reputaciju, a kako naše poslovanje ovisi o povjerenju korisnika koji se već sutra mogu okrenuti drugoj platformi, u tom slučaju bit će ugrožena i budućnost svih partner dostavljača, ne samo onih koji su izašli na prosvjed. Wolt posluje u skladu sa zakonom i nije odgovoran što su stupanjem na snagu novih zakonskih regulativa dostavljači dužni plaćati doprinose državi u punom iznosu, tj. u skladu s brojem sati koje odrade", napisao je, među ostalim.

>> Šef Wolta odgovorio Katarini Peović: Ona laže i iskorištava Wolt za političke poene

Radnička fronta: Šef Wolta laže

Poslijepodne se opet priopćenjem javila Radnička fronta.

"Opet lažete, samo se dublje zakopavate", piše Radnička fronta.

Odgovorili su na njegovo priopćenje, a tekst Radničke fronte prenosimo u nastavku.

  • "Kaže direktor da je prosvjed ugrozio 'reputaciju' Wolta i da će zato mnogi korisnici prijeći na drugu platformu, pa će radnici ostati bez posla. To je u razini onog 'bolje je da se ne zna da nas zlostavljaju - jer bi moglo biti gore'. Dignite cijenu rada, pa nećete imati prosvjede! Reputaciju ugrožavaju samo članovi uprave Wolta, jer su radnike prevarili nakon prvog prosvjeda nakon kojeg su im zalupili vratima pred nosom.
  • 'Manja neto primanja partnera dostavljača rezultat su inicijative državnih institucija da se zakonski uredi rad platformi' - zbilja je otužno da se predstavnik Wolta izvlači na vladu, sudjelovali su u izradi Zakona gdje su lobirali za članke koji su štetni za radnike. No čak i da je to točno, da je vlada kriva, to ne znači da Wolt koji zarađuje milijunske profite ne može dignuti cijenu radnicima. Usput, zahvaljujemo što je predstavnik Wolta konačno ovdje priznao da su neto primanja radnika smanjena
  • Smiješno je da Wolt odgovara da uvoze strane radnike 'budući da hrvatsko tržište ne može zadovoljiti potrebe za radnicima'. Ovdje donosim famozne oglase za posao na koje se nitko ne javlja gdje je sasvim jasno da je riječ o robovlasničkim uvjetima rada - domaći radnici ne mogu preživjeti s tim plaćama koje nude – u oglasima se nudi 700 eura plaća!
  • Na tezu da većina 'digitalnih platformi u svijetu posluje upravo preko tvrtki posrednika ili agregatora', da u svijetu, ali ne u Europskoj uniji, nigdje ne postoji situacija da je 80% radnika zaposleno preko agregatora! A još manje postoji zakon koji amnestira digitalne platforme i prebacuje svu odgovornost na agregatore. Ali hvala upravi što su lijepo objasnili zašto im trebaju agregatori - zato da preuzmu na sebe odgovornost od koje korporacija želi oprati ruke. Zato je dobar dio oporbe u saboru kod donošenja Zakona o radu tražio da se taj članak kojim se odgovornost prebacuje na agregatore - briše. To je tražila i Inicijativa Za radnički ZOR kao i sve sindikalne središnjice.
  • Uprava Wolta dodaje 'da je uloga tvrtki posrednika izuzetno važna u ovom poslovnom modelu potvrđuje da su uvršteni i u novi Zakon o radu'. Ne draga Upravo, to ne potvrđuje da su agregatori važni već da je netko u vladi bio spreman na ovakav nelogičan i anti-radnički stavak Zakona, a nije isključeno da je netko primio i 'poticaje' za takav članak jer se drugačije to ne može objasniti.
  • 'Izjava da se radnici prikriveno zapošljavaju bez ikakvog ugovora je neistina jer svaki dostavljač s tvrtkama posrednicima ima Ugovor o radu' ovdje je uprava pomiješala neke stvari no odgovorit ću na ono što ih boli - svi radnici digitalnih platformi znaju da mnogi, posebno strani radnici, danas rade bez ikakvog ugovora, ili radnike zapošljavaju na minimalan broj sati, a ostatak novca isplaćuju 'na ruke'. To je potvrdio i sam glavni državni inspektor Andrija Mikulić u raspravi u saboru prije par dana - svjesni su da takvih situacija ima.
  • Najjadniji je argument da su danas povećali cijenu dostave jer je padala kiša, a ne da bi razbili prosvjed. Prognoza postoji već nekoliko dana unaprijed, ali je eto, poruka za povećanje cijene dostave radnicima došla baš pola sata prije prosvjeda
  • I na kraju kažu da se politizira i 'iskorištava Wolt u dnevno političke svrhe'. Čim se kaže istina onda je to politiziranje. Ma znate šta Woltovci, konačno su radnici shvatili da se treba politizirati to vaše izrabljivanje, vrijeđanje, omalovažavanje radnika i ugrožavanja osnovne egzistencije. Ako je to politiziranje - politiziramo
  • Da ne bi Wolt bio osamljen, pozivam i radnike drugih platformi da nam se pridruže 10.3. na velikom prosvjedu na Jelačićevu trgu gdje ćemo poslati poruku i digitalnim platformama, ali i vladi."

Agregatori rade ilegalno, tvrdi Peović

Peović je kasnije danas gostovala u Newsroomu N1 televizije u kojem je komentirala prosvjed. Rekla je da nigdje u EU ne postoji situacija u kojoj je čak 80 posto radnika na platformama zaposleno preko agregatora, odnosno posredničkih firmi.

Kazala je da je u Hrvatskoj donesen zakon u radu koji će u segmentu digitalnih platformi biti implementiran tek 2024 godine, u kojem postoji članak koji kaže da su digitalne platforme u potpunosti amnestirane odgovornosti ako imaju ugovor s agregatorom.

"Naravno da se predstavnici Wolta cijelo vrijeme vraćaju na agregatore i cijelo vrijeme govore o njima, jer su oni lobirali u vladi za ovakav zakon koji je digitalne platforme oslobodio odgovornosti", rekla je Peović.

Agregatore je optužila da rade ilegalno, da radnike zapošljavaju na dva sata, iako oni rade puno duže, da ne plaćaju doprinose, varaju državu, da radnici ne dobivaju bolovanje te je rekla da je o tome pisala i glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću.

Peović: Na prosvjedu su bili oni radnici koji najviše dostavljaju

Peović tvrdi da se agregatori lažno predstavljaju kao oni koji zapošljavaju te da to dokazuje i pregovaranje Wolta s radnicima oko plaća, iako Wolt cijelo vrijeme tvrdi da oni nemaju veze s tim.

"Sasvim je jasno da su na prosvjedu bili radnici koji obave najviše dostava", rekla je Peović odgovarajući na komentar Wolta da prosvjeduje samo mali broj radnika. Zaključila je da je to istina da Wolt ne bi dizao cijene dostave i ne bi javljao da im nema tko dostavljati hranu da prosvjeduje manji broj radnika.

Pročitajte više