Radošević odlazi iz Plinacra: Taj posao zahtijeva veliki angažman i izuzetne napore

TJEDAN dana nakon što su iz Plinacra došle neslužbene informacije o skorašnjem odlasku prvog čovjeka tvrtke, Branka Radoševića, danas je sam Radošević putem službe za odnose s javnošću Plinacra i sam potvrdio da na vlastiti zahtjev odlazi s dužnosti predsjednika uprave.

Skupština društva Plinacro d.o.o. danas je formalno prihvatila Radoševićevu zamolbu za razrješenjem s dužnosti i sporazumnim raskidom ugovora o radu kojim je bilo regulirano njegovo zaposlenje na čelnoj dužnosti. Prema zaključku skupštine, Radošević će čelnu dužnost u Plinacru obavljati još pet dana odnosno zaključno sa 15. lipnjem.

Radošević je u svojoj zamolbi naveo da je tijekom protekle četiri godine na predsjedničkoj dužnosti "provodio politiku vlasnika Plinacra, Vlade RH, a u interesu trgovačkog društva Plinacro d.o.o., kao i u interesu razvoja plinskog sektora, a sve radi postizanja nacionalnih interesa", odnosno sa ciljem plinofikacije čitave Hrvatske te podizanja sigurnosti i pouzdanosti opskrbe plinom potrošača u Hrvatskoj.

Nezadovoljan "efekatima osobnog angažmana"

"Nadam se da sam svojim radom ispunio vaša očekivanja, ali budući da taj posao zahtijeva veliki angažman i izuzetne napore, molim sporazumni raskid ugovora o radu na mjestu predsjednika Uprave trgovačkog društva Plinacro d.o.o", naveo je Radošević u svojoj zamolbi.

U obrazloženju odluke je naveo da je o ovom potezu počeo razmišljati još 18. prosinca prošle godine, dakle nekoliko tjedana uoči isključenja isporuke zemnog plina iz Rusije zbog rusko-ukrajinskih poslovno-političkih trzavica nastalih oko isporuke i plaćanja isporučenog ruskog zemnog plina Ukrajini. Radošević je u zamolbi zaključio da je odluku o povlačenju iz Plinacra donio 2. lipnja, a razlozi su "osobnog stava, kao i efekata osobnog angažmana na učinke u energetskom, odnosno plinskom sektoru".

Pravi "razlozi" su na Markovom trgu

U priopćenju Plinacra se ne spominju konkretni razlozi zbog kojih se Radošević odlučio na odlazak iz tvrtke, međutim baš na dan kada je donio konačnu odluku o povlačenju u medijima su počele kružiti tada neslužbene informacije o njegovom povlačenju.

Kao razlozi spominjali su se "određeni zastoji" u izgradnji plinovoda Bosiljevo - Split, kao i problemi pri osnivanju hrvatske kompanije koja bi imala 25 vlasničkog udjela u budućem konzorciju Adria LNG. Glavne protivnike Radošević je navodno imao u Hrvatskoj vladi čiju potporu više nije imao u smislu sistema kojim je upravljao Plinacrom.

Spomenimo i to da je Vlada na sjednici u ponedjeljak usvojila odluku o njegovom razrješenju s dužnosti predsjednika uprave te je na istu imenovala Jerka Jelića Baltu. Zasad nije poznato gdje će Radošević nastaviti svoju karijeru.

R.I.
Foto: Goran Sebelić / CROPIX (arhiva)

Pročitajte više