Radovan Ortynski tužio crkvu: Odvjetnik koji je sastavio oporuku optužen za davanje lažnog iskaza

Screenshot: HRT

BIVŠI glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski poveo je čitav niz sudskih sporova oko imovine na otoku Hvaru.

Jedan slučaj, koji su njegovi odvjetnici uspješno, ali nepravomoćno riješili u njegovu korist na optuženičku klupu doveo je hvarskog odvjetnika Zdravka Bojanića.

Ortynski protiv Gospe od zdravlja

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo ga je za davanje lažnog iskaza u parnici koju je Ortynski poveo protiv Crkve Gospe od Zdravlja Župe Jelsa. Terete ga da je 25. studenog 2009. godine na ročištu pred Općinskim sudom u Hvaru neistinito iskazao kako je Marija Andreis pred njim i svjedocima Jadrankom i Nenom Makjanićem osobno potpisala oporuku 26. travnja 1994. godine. 

Državno odvjetništvo postupalo je po kaznenoj prijavi Radovana Ortynskog. Optužnica protiv Bojanića je dignuta u veljači 2014. godine, no suđenje još nije započelo.

Argumenti tužilaštva ekspertiza potpisa i grafološko vještačenje

Bojanić je policiji kazao kako nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret jer je Marija Andreis htjela svoju imovinu ostaviti crkvi Gospe od zdravlja. Na ročištu je kazao kako je Andreis pred njima potpisala oporuku, no Državno odvjetništvo poziva se na ekspertizu potpisa na spornoj oporuci te zapisnik o grafološkom vještačenju iz kojih je, kako navode, razvidno da je oporuka navodno sastavljena 26. travnja 1994. godine krivotvorena te da je Andreis nije potpisala kako to navodi odvjetnik Bojanić. Zatraženo je da se osudi na dvije godine zatvora uvjetno s rokom kušnje od četiri godine.

Bojanić: Nije falsifikat

"Ja tvrdim da nije u pitanju falsifikat", kazao nam je odvjetnik Bojanić koji je sastavio oporuku. Čudi ga kako je samo on optužen, a ne i svjedoci oporuke, majka i sin koji su se brinuli o Mariji Andreis.

Ortynski: Bez komentara

Kratko smo se čuli i sa Radovanom Ortynskim. "Nemam komentar", bilo je sve od njega. O brojnim postupcima za imovinu i konkretnom postupku protiv Bojanića nije htio razgovarati.

"Sve sam prepustio svojim odvjetnicima", kazao je Ortynski.

Potpis stariji od oporuke osam godina?

Njegov dolazak na Hvar bio je pravo iznenađenje. Ispostavilo se da ima podosta rodbine, a i imovine koju je zatražio sudskim putem. Koliko se moglo doznati, Marija Andreis bila mu je neka daljnja svojta ili rodbina i za njenog života nisu imali kontakta.

Oporuka koju Ortynski spori odnosi se na ruševnu kuću u središtu Jelse koja je željom pokojnice darovana crkvi, odnosno, župi u Jelsi. Ima više etaža i u perspektivi sa nekakvom obnovom mogla bi donijeti vlasniku lijepi prihod. 

U parnici je sud odlučio u korist Ortynskog jer se zaključilo da potpis Marije Andreis autentičan, ali ispisan sedam, osam godina prije same oporuke. Andreis je, pričaju nam Jelšani, pred kraj života bila promjenljive čudi. Pa je jedan dan bila spremna sve ostaviti crkvi, drugi dan djeci u Africi, a u kombinaciji je čak bio i don Anto Baković. 

 

Pročitajte više