Rafalei su opet poskupjeli, ovog puta za 30 milijuna eura

Foto: EPA

PRED posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zagrebu i potpisivanja ugovora za kupnju 12 francuskih borbenih aviona Rafale, hrvatska javnost saznala je da su francuski borbeni zrakoplovi poskupjeli za dodatnih 100 milijuna eura. 

Ispostavilo se da cijena za borbene avione više nije 999 milijuna eura, nego 1.1 milijardu eura.

No, kako sad donosi specijalizirani portal Obris, to nije jedino poskupljenje. Naime, francuski borbeni zrakoplovi poskupjeli su za dodatnih 220.5 milijuna kuna, odnosno oko 29.5 milijuna eura.

>> Pred Macronov posjet cifra za avione se povećala za 100 mil. eura. Stiglo objašnjenje

"Ako se tih 1.155 milijardi eura šestogodišnjeg otplatnog plana usporedi s ciframa vidljivim iz samih proračunskih dokumenata Ministarstva financija koji se odnose na period 2021. (rebalans) do 2024. (prijedlog proračuna za 2022. s projekcijama za 2023. i 2024. godinu), tu se vidi još jedno povećanje zacrtanih novaca za posao kupovine francuskih borbenih aviona", objavio je Obris, dodajući da je daljnji porast cijene posla na hrvatskoj strani vrijedan još 220.515.404 kune u prve četiri godine otplate francuskih borbenih aviona. 

Portal Obris objavio je i graf u kojem su podaci proračunskih dokumenata od 28. listopada ove godine te navodi vlade o borbenim zrakoplovima mjesec dana kasnije, koji se ne poklapaju u iznosima.

Igor Tabak, vojni stručnjak, analitičar portala Obris - Obrana i sigurnost te član saborskog Odbora za obranu, pojašnjava za Index da je vidljivo iz tablice da su plavi stupci iz proračunskih dokumenata koje je vlada objavila na sjednici 28. listopada, dok su crveni stupci iz otplatnog plana, sa sjednice vlade od 24. studenog, a usporedbom dva grafa vidljive su razlike.

Iz vlade Tabaku rekli da je riječ o - dodatnim troškovima

"Dakle, kada se usporede četiri rate vidljive iz rebalansa, onog koji je usvojen 12. studenog u saboru, i proračuna o kojem se raspravljalo ovog tjedna, ti se brojevi ne razlikuju od onih za istu godine iz otplatnog plana. Odnosno, na četiri godine je sumirana razlika 220 milijuna kuna ili oko 29 i nešto milijuna eura", kaže Tabak za Index, dodajući da je o toj razlici ovog tjedna konkretno pitao na Odboru za obranu. "Naime, pitao sam radi li se o nekoj grešci ili je zaista riječ o stvarnoj razlici", rekao nam je Tabak.

"Pojašnjeno mi je tada da se radi o tim nekim domaćim troškovima", kaže Tabak, dodajući da mu je ravnateljica zadužena za financije u MORH-u te troškove objasnila da je riječ o nekim dodatnim troškovima koji nisu samo vezani za ugovor već i za službena putovanja, dnevnice, troškove obuke i drugo.

Banožić bez komentara, u MORH-u kažu da pitamo Ministarstvo financija

"Sudeći prema odgovorima i tim pojašnjenjima, vjerojatno će tako i za 2025. godinu i 2026. godinu biti nekih dodataka, a koji će biti vidljivi kada na red dođu proračunske brojke i za te godine", zaključuje na kraju Tabak.

O detaljima najnovijeg poskupljenja borbenih zrakoplova upitali smo i MORH, no rekli su nam kako je prava adresa za upit o borbenim zrakoplovima - ministarstvo financija. 

Pročitajte više