Raiffeisen imao oštar pad prihoda zbog banaka u Rusiji

Foto: EPA

Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.

Poslovni prihod smanjen je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 10,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kliznuvši na 2,2 milijarde eura. Neto prihod od kamata porastao je za pet posto, na 1,46 milijardi eura.

Neto prihod od naknada i provizija potonuo je pak za 30,8 posto, na 669 milijuna eura, odražavajući oštar pad u Rusiji.

Imali upola nižu dobit

Konsolidirana dobit iznosila je 664 milijuna eura i bila je veća tek nešto više od jedan posto nego na početku 2023. godine, pokazalo je poslovno izvješće, objavljeno krajem prošlog tjedna.

Kada se isključe rezultati poslovanja u Rusiji i Bjeloruiji i uračuna 109 milijuna eura rezervacija za hipotekarne kredite u švicarskim francima u Poljskoj, konsolidirana dobit bila je upola niža i iznosila je 333 milijuna eura.

Kada se isključi Rusija, poslovni prihod RBI-ja iznosio je u prva tri ovogodišnja mjeseca 1,64 milijarde eura i veći je za 5,1 posto nego na početku 2023. Neto kamatni prihod porastao je za 9,8 posto, na 1,12 milijardi eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju ožujka 17,3 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na prosinca. Kada se izuzme Rusija iznosila je 14,6 posto i također se zadržala na razini kraja 2023. godine.

Poduzeli značajne mjere za ublažavanje rizika zbog banki u Rusiji

U cijeloj godini Raiffeisen očekuje neto prihod od kamata od oko četiri milijarde eura, kada se isključe Rusija i Bjelorusija. Neto prihod od naknada i provizija trebao bi iznositi oko 1,8 milijardi eura, prognoziraju. Kreditni plasmani trebali bi porasti tri do četiri posto.

Stopa adekvatnosti kapitala trebala bi na kraju godine iznositi oko 14,6 posto, kada se izuzme poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji, što znači da bi se trebala zadržati na razini kraja prošle godine.

Banka nije objavila smjernice za godišnje rezultate koji uključuju i poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji zbog zahtjeva Europske središnje banke (ECB) da do početka 2026. smanji kredite klijentima na ruskom tržištu do 65 posto u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje. ECB traži i znatno smanji i međunarodna plaćanja iz Rusije.

RBI naglašava da je od veljače 2022. poduzeo značajne mjere" kako bi ublažio rizike koji proizlaze iz poslovanja u Rusiji, ističući da "nacrt ECB-ovih prijedloga" uvelike nadilazi njihove planove i da bi mogao negativno utjecati na opcije prodaje AO Raiffeisenbanka.

Pročitajte više