Rajko Momčilović ponovno na sudu zbog ubojstva Tačija

Suđenje Rajku Momčiloviću (36) za ubojstvo Špejtima Tačija (27) počelo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu odustajanjem tužiteljstva od daljnjeg kaznenog progona Nikice Jelavića (42) i Zorana Pripuza (44) koji su bili optuženi za poticanje na ubojstvo.

Tužiteljica Dunja Pavliček je u obrazloženju te odluke navela kako je rješenjem Vrhovnog suda postala pravomoćna oslobađajuća presuda Županijskog suda u odnosu na udruživanje Jelavića, Pripuza i drugih u zločinačku organizaciju, kao i u odnosu na ubojstvo Ivana Šakote, za što je bio optužen Davor Zečević.

Optužba je time ostala bez, kako stoji u obrazloženju, važnog dijela argumentacije koja je potkrepljivala dokaze prikupljene o ubojstvu Tačija u odnosu na Jelavića i Pripuza. Tužiteljstvo je ocijenilo da preostali dokazi, prije svega iskaz svjedoka pokajnika, promatrani izvan konteksta i načina funkcioniranja zločinačke organizacije te prethodnog ubojstva Šakote, predstavljaju tek "jedan indicij koji nije dovoljan za zaključak o postojanju osnovane sumnje da su Jelavić i Pripuz potaknuli Momčilovića na ubojstvo".

U izmijenjenoj optužnici Momčilovića se tereti da je Tačijevo ubojstvo dogovorio s nepoznatom osobom s kojom je, 4. srpnja 1997., na motociklu pratio žrtvu. Tači se pola sata iza ponoći na križanju Selske i Zagorske ulice zaustavio svojim automobilom zbog crvenog svjetla na semaforu, a kraj njegove lijeve strane stali su Momčilović i njegov nepoznati suučesnik u zločinu. Momčilović je tada, kako stoji u optužnici, iz neposredne blizine u Tačija ispalio najmanje 27 hitaca iz strojnice marke "ingram", kalibra 9 mm - kratki, pogodivši ga s tri metka u glavu i s više metaka u predjelo trupa. Tači je u KB Sestara milosrdnica iskrvario i umro.

Motocikl s kojega je ubojica pucao u Tačija policija je kasnije pronašla u garaži koju je koristio Rajko Momčilović.

On je na sud doveden s lisicama na rukama iz lepoglavske kaznionice, gdje služi 14-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog preprodaje droge i iznude na suđenju tzv. zagrebačkoj mafiju. U tom je postupku oslobođen optužbe za Tačijevo ubojstvo zbog nedostatka dokaza.

Nakon što je tužiteljica na današnjoj raspravi pročitala optužnicu Momčilović je izjavio kako se ne osjeća krivim.

On je, inače, prvostupanjskom odlukom zagrebačkog Županijskog suda na suđenju tzv. zagrebačkoj mafiji bio kažnjen s 12 i pol godina zatvora, no 2003. mu je Vrhovni sud povisio kaznu. U istom postupku je zajedno s Jelavićem, Pripuzom i ostalim optuženicima oslobođen optužbe za udruživanje u zločinačku organizaciju.

Suđenje za ubojstvo Tačija trebalo bi se nastaviti 31. ožujka saslušanjem triju svjedoka.

(Hina) xso yso

Pročitajte više