Zašto je Ramljakov savjetnik radio za američke strvinare? "U tri sata nisu mogli naći nikog drugog"

Foto: FaH/Marko Lukunić/Pixsell

NA NOVINARSKOM brifingu održanom u ponedjeljak, Index je pokušao doći do objašnjenja zašto je Ante Ramljak angažirao odvjetnika Tina Doličkog, koji je ranije zastupao Knighthead, američki strvinarski fond koji je nakon roll up kredita i formalno preuzeo vlast u Agrokoru.

>> Tko je Tin Dolički, Agrokorov savjetnik koji je radio za američke strvinare?

Naime, iako je vlada u Agrokor imenovala svog povjerenika, zapravo ga više ne može smijeniti bez odobrenja Knightheada, jer bi oni u tom slučaju mogli aktivirati milijardu eura težak kredit.

Kako Ramljak na brifingu nije htio odgovoriti je li angažman Doličkog bio njegov ili Knightheadov izbor, obećali su nam pisani odgovor koji su nam nakon dva dana i poslali. Američki fond i Ramljak su nerazdvojni, pokazali su detalji roll upa - ugovora o kreditu o najstarijem zajmu, pa ne bi trebalo biti teško zaključiti da je u izboru odvjetnika slušao upravo njih. No on tvrdi suprotno.

Ramljak: Tina Doličkog i njegov ured nam je preporučio Kirkland & Ellis

"Gospodin Tin Dolički i njegov ured su angažirani na preporuku međunarodnih pravnih savjetnika izvanrednog povjerenika u Agrokoru Kirkland & Ellis zbog njihove ekspertize u radu na složenim slučajevima kao što je restrukturiranje Agrokora koje je u tijeku. Upravo Kirkland & Ellis je na strani Agrokora radio na ugovaranju novog financiranja i do angažmana je došlo zahvaljujući toj preporuci. Knighthead od izvanredne uprave nikada nije tražio angažman gospodina Doličkog odnosno njegovog ureda", odgovorili su iz Agrokora na Indexov upit.

Podsjetimo da je do angažmana tvrtke Kirkland & Ellis, američke odvjetničke kuće, došlo nakon  Ramljakovog skandala s odvjetničkim uredom Šavorić i partneri, kada se otkrilo da su domaći odvjetnici koji su zajedno s njim sudjelovali u izradi Lex Agrokora zatim postali i savjetnici u Agrokoru, pa je Ramljak čak i na sudu prijavio svoju mail adresu koja je bila na njihovoj domeni: izvanredna.uprava@savoric.com.

Tada je odvjetnička komora obećala istražiti jesu li Šavorić i partneri zaista radili besplatno, što je protivno njihovom kodeksu osim u točno određenim slučajevima. Sada su nam iz odvjetničke komore potvrdili da će istražiti i slučaj Dolički, s obzirom na to da je poznati zagrebački odvjetnik, inače predsjednik NK Lokomotiva, promijenio dres usred utakmice u Agrokoru: zastupao je prvo Knighthead pa Ramljaka. Iako, nakon spornog ugovora o roll upu teško se oteti dojmu da je riječ o istom timu.

Kako smo već pisali, odvjetnički ured Bogdanović, Dolički i partneri zastupa u Hrvatskoj Hogan Lovells, odvjetničku kuću koja je za Knighthead pisala ugovor o roll up kreditu s Agrokorom.

Dolički: Nazvali su me iz Londona u 12 da dođem na vijeće u 15 sati

U odgovoru koji su nam proslijedili iz Agrokora odvjetnik Dolički za Index tvrdi da je zastupao Knighthead jer su se našli u vremenskoj stisci.

"Dana 13. travnja 2017. godine oko 12.30 sati nazvao me kolega iz Londona i obavijestio me da je Trgovački sud u Zagrebu u 12 sati toga dana imenovao Knighthead u privremeno vjerovničko vijeće Agrokora i da je prva sjednica zakazana za isti dan u 15 sati. Zamolio me da, na temelju specijalne punomoći s imperativnim mandatom, nazočim toj sjednici i prenesem da Knighthead glasuje za odobrenje novog zaduženja od 80 milijuna eura kod domaćih banaka (Zagrebačka banka, PBZ, RBA i Erste banka).

U tako kratkom vremenu nije im bilo moguće pronaći drugog specijalnog punomoćnika te sam u tom svojstvu sudjelovao na prvoj sjednici privremenog vjerovničkog vijeća i glasovao u skladu s instrukcijom. Da nisu u tako kratkom roku pronašli punomoćnika Knightheada i da punomoćnik nije sudjelovao na toj sjednici, odluka ne bi mogla biti donijeta. Od tog trenutka, dakle 13. travnja 2017. godine, moj ured i ja nismo ponovo zastupali bilo Knighthead ili PJT, niti bilo kojeg drugog vjerovnika Agrokora. Također, u tom se trenutku, koliko mi je poznato, od strane izvanredne uprave nije uopće razmatrala mogućnost ulaska u bilo kakav aranžman s Knightheadom", odgovorio je Dolički Indexu.

Doličkog je Ramljak angažirao 8. svibnja, manje od mjesec dana nakon Knightheada
 
Navodi kako je u Agrokoru angažiran 8. svibnja 2017. godine, mjesec dana nakon otvaranja postupka izvanredne uprave. "U tom prvom mjesecu, kroz travanj i početak svibnja, sve do početka angažmana nisam imao nikakav kontakt s izvanrednom upravom, niti sam imao angažmane na strani vjerovnika Agrokora", napisao je.

U svom odgovoru navodi i da je BDP samostalno odvjetničko društvo koje postoji od 1997. godine i u isključivom je vlasništvu hrvatskih partnera (M. Bogdanović, T. Dolički, N. Pešut i E. Matić). Od tada do danas, BDP surađuje s velikim brojem inozemnih odvjetničkih tvrtki i s njima radi na zajedničkim projektima  - primjerice Allen & Overy, Clifford Chance, Linklaters, Norton Rose, White & Case, Bird & Bird, Baker & Mackenzie te mnogi drugi, ali ostaje samostalno odvjetničko društvo.

Suradnja Doličkog i Hogan Lovellsa je ne-ekskluzivna

"Suradnja između BDP i Hogan Lovells počela je tijekom 2000. godine i to isključivo na ne-ekskluzivnoj osnovi. Između ove dvije tvrtke ne postoji bilo kakav vlasnički, partnerski ili sličan odnos, ne postoji sporazum o podjeli dobiti, upravljanju, franšizi i slično. Hogan Lovells svojim klijentima u Hrvatskoj preporučuje BDP i obrnuto, ali i BDP i Hogan Lovells su potpuno slobodni raditi s drugim odvjetničkim tvrtkama i uredima, što redovito i činimo", odgovorio je.

Ramljak i Dolički u svojim nastupima uvjeravaju da su odredbe kojima je kontrola nad Agrokorom prepuštena američkom fondu uobičajene, mada niz pravnih stručnjaka tvrdi suprotno.

"Time je državi praktički onemogućeno da mijenja Ramljaka, čak i ako bi on loše radio svoj posao i time je vlada faktički onemogućena u vršenju svog zakonskog ovlaštenja i zakonske dužnosti da nadzire rad izvanrednog povjerenika. Takva ugovorna odredba doista ne doprinosi ugledu Hrvatske i tužno je što vlada u tome ne vidi nikakav problem,“ komentirala je ranije za Index sporni kredit profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Jasnica Garašić.

Pročitajte više