Rasist koji se snimao kako vrijeđa i maltretira strane radnike osuđen na zatvor

Foto: Reddit

TRIDESETPETOGODIŠNJI Juraj Mesić danas je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen nepravomoćno na 10 mjeseci zatvora, piše Jutarnji list.

Riječ je o muškarcu koji je široj javnosti postao poznat nakon što su se pojavile snimke na kojima maltretira strane radnike, a sve se događalo početkom ove godine.

Sud mu je ujedno naložio plaćanje 150 eura sudskih troškova i 663 eura za vještačenje te mu izrekao sigurnosnu mjeru liječenja od alkohola i droga, ali i da se svake druge i četvrte srijede u mjesecu mora javljati u nadležnu policijsku postaju.

"Uopće nije upitno da sam ja snimio taj videosadržaj. Ali ne priznajem to kao kazneno djelo. U životu nisam koristio društvene mreže i ne znam što je Reddit ni Instagram. Jedino što koristim aplikaciju Telegram i moguće je da sam te materijale proslijedio tako prijateljima, ali ih nisam javno objavio.

Tereti me se za javnu objavu, no ne znam što je upitno u samom snimanju. Smatram da sam ja žrtva u ovom cijelom slučaju. Na mene je pokrenut medijski linč počevši od morbidnih naslova do komentara koji su bili puno gori od onog što sam ja snimio", kazao je na sudu.

Radi se o, podsjetimo, dvije snimke. Na jednoj, nastaloj na Europskom trgu u Zagrebu, maltretira dostavljača hrane stranog podrijetla. Na drugoj, u Ljubljanskoj ulici, tamnoputog muškarca vrijeđa: "Dođem u Zagreb i prvo što vidim je crnac. Ej, niger, evo ga, niger. Odjebi!" nakon čega je izvikivao nacistički pozdrav "Sieg Heil" te o tome snimio videozapis.

Pročitajte više