Rasizam u Britaniji: Tražitelji azila moraju živjeti u kućama s crvenim vratima

 Foto: 123rf

STOTINE tražitelja azila smještenih o trošku države u Middlesbroughu moraju živjeti u kućama koje imaju crvena vrata, piše Daily Mail koji ovakav potez uspoređuje s nošenjem žute zvijezde na što su bili prisiljeni Židovi u nacističkoj Njemačkoj.

Crvenim vratima lakše je raspoznati kuće u kojima žive izbjeglice, a Ian Swales, bivši član parlamenta iz redova liberala i lokalni političar, rekao je kako je ovo znak separacije koja podsjeća na Njemačku tridesetih.

Brojni azilanti koji žive iza crvenih vrata žale se da su postali lakom metom za brojne rasiste koji im na vrata bacaju pasji izmet, jaja ili pak kamenje.

"Stavili su nas iza crvenih vrata. Kad ih ljudi vide, znaju da iza njih žive tražitelji azila. Kao da se hoće reći: "Mi nismo isti kao vi"", rekao je jedan azilant.

James Brokenshire, ministar za imigraciju, rekao je kako je duboko zabrinut ovim saznanjem te je zatražio hitnu reviziju kućanstava u kojima žive azilanti.

"Očekujem najviše standarde od osoba s kojima imamo ugovor. Ako pronađemo ikakav dokaz diskriminacije protiv tražitelja azila to nećemo tolerirati", dodao je.

Do sada je pobrojano preko 150 crvenih vrata u dvije najsiromašnije četvrti u Middlesbroughu.

Pročitajte više