RASKOL U NAJVEĆOJ MAKEDONSKOJ OPORBENOJ STRANCI

Nesuglasice zbog predsjedničkih izbora izazvale su razdor u najvećoj oporbenoj stranci u Makedoniji VMRODPMNE, koji je rezultirao i pucnjavom pristaša sadašnjeg čelnika Nikole Gruevskog na pristaše bivšeg prvog čovjeka Ljubča Georgievskog.

U pucnjavi su dvije osobe ranjene, ali nisu u životnoj opasnosti.

Razdor u stranci nastao je kada je Gruevski za gubitak na prijevremenim predsjedničkim izborima optužio Georgievskog jer je dva dana prije drugog kruga u jednom tjedniku napisao kako Branko Crvenkovski neće pobijediti ako se simpatizeri oporbe suzdrže od glasovanja jer u tom slučaju ne bi bio ostvaren uvjet za uspjeh izbora - izlazak 51 posto birača.

Na napade je Georgievski odgovorio kako Gruevski radi u interesu vladajućeg Socijaldemokratskog saveza pa je zajedno sa svojim pristašama zatražio izvanredni kongres stranke kako bi se vratio na čelnu poziciju koju je prošle godine samoinicijativno napustio i prepustio mjesto Gruevskom.

Do izvanrednog kongresa nije došlo jer je Gruevski na brzinu smijenio više od polovice članova središnjeg odbora koji prema Statutu odlučuje o sazivanju izvanrednog kongresa. Georgievski se povukao u očekivanju nove prigode za smjenu Gruevskog, a razdor u stranci je konačan.

Prvo ispitivanje snaga između sadašnjeg i bivšeg čelnika očekuje se na lokalnim izborima najesen, jer kako tvrde mediji, Georgievski će stati na stranu novoosnovane stranke VMRO-Narodna. Inače, od 1991. godine od kada postoji VMRO-DPMNE, do sada osnovano je 6 stranaka s predznakom VMRO, ali sve imaju marginalnu ulogu.

(Hina) xmda ydgk

Pročitajte više