Rasprava u odboru Europskog parlamenta: Sa Zagrebom početi pregovore što prije

IZVJESTITELJ Europskog parlamenta za Hrvatsku, socijalistički zastupnik iz Grčke Alexandros Baltas pozvao je u utorak Europsko vijeće da odredi početak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU što je moguće prije.

"Smatram da je Hrvatska već ispunila političke kriterije iz Kopenhagena, iako ostaju još neka pitanja oko procedure s Haškim sudom, ali sada je vrijeme za početak pregovora. To je naš prijedlog Europskom vijeću, a kako će oni reagirati to ne znam", rekao je Baltas novinarima prije početka rasprave na vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta.

Odbor je u drugom čitanju raspravljao o prijedlogu preporuka Europskog parlamenta Europskom vijeću o hrvatskoj molbi za članstvo u EU. U srijedu bi odbor trebao glasovati o prijedlogu preporuka i dati ga na usvajanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta krajem ožujka ili početkom travnja.

"Moje sugestije koje kroz izviješće dajem Europskom parlamentu glase da se s Hrvatskom otpočnu pregovori o članstvu što je prije moguće", rekao je Baltas, autor izviješća za Hrvatsku.

On je izrazio nadu da će Europsko vijeće (šefovi država ili vlada EU-a) prihvatiti izviješće i hrvatsku aplikaciju za članstvo te otvoriti pregovore.

Voditeljica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Europom Doris Pack rekla je da se u izviješću daje pohvala Hrvatskoj za dosad postignuto i da se preporučuje nastavak dosadašnjih napora.

Ona je izrazila nadu da će Europska komisija dati pozitivan avis za Hrvatsku, istaknuvši da bi Europsko vijeće trebalo uzeti u obzir ono što je učinjeno u proteklih nekoliko godina i ono što je dosad napravila nova vlada u Hrvatskoj.

Također je pozvala Veliku Britaniju i Nizozemsku da što prije dovrše proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i EU-a. Isto tako, pozvala je Francusku "da pomogne u uhićenju umirovljenog hrvatskog generala Ante Gotovine, koji ima i francusku putovnicu".

Doris Pack smatra da je dobrovoljni odlazak Ivana Čermaka i Mladena Markača u Haag najbolji dokaz hrvatske suradnje s Haaškim sudom.

Europarlamentarac iz Francuske Philippe Morillon, bivši zapovjednik snaga UN-a u BiH, predložio je usmeni amandman u kojem traži da se "pozdravi potpuna suradnja Hrvatske s Haaškim sudom".

Parlamentarac iz Nizozemske Joost Ostlander je rekao da "Baltasovo izviješće odražava kvalitetu pravne države o Hrvatskoj te da ono pokazuje da Hrvatska ima vrlo dobre izglede za članstvo u EU-u".

U vrlo kratkoj raspravi o Hrvatskoj, koja je trajala desetak minuta, podneseno je 55 amandana, od kojih nijedan ne dovodi u pitanje hrvatsku molbu za članstvo. Ti amandmani uglavnom su skoncentrirani na tri područja - suradnju s Haškim sudom, proglašenje ribolovno-ekološko pojasa u Jadranu i na suradnju sa susjedima. U jednom amandmanu pozivaju se one članice EU-a koje još nisu ratificirale SSP da to učine što prije.

Pročitajte više