Raspudić: Za nas Milanović ne može biti premijer. To bi trebao biti Grmoja

Foto: Screenshot

Most neće sudjelovati u formiranju većine s HDZ-om, no sada zovu Domovinski pokret da zajedno sjednu za isti stol.

Nino Raspudić, Mostov saborski zastupnik komentirao je za RTL pregovore s Domovinskim pokretom nakon izbora, iako je prije izbora Most odbijao razgovarati s njima.

"Sasvim je drugačija vrsta političkog zagrljaja hoćete li s nekim koalicijski ići zajedno na izbore ili pokušati formirati nešto što je doista bila vlada nacionalnog spasa protiv kriminalne i koruptivne hobotnice. Primjerice, ako poplava prijeti u ulici, vi ćete raditi zajedno na nasipu i sa susjedom s kojim inače ne pijete kavu, a situacija je takva jer voda dolazi do grla", rekao je Nino Raspudić.

O tome jesu li se on i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava čuli nakon izbora, Raspudić kaže: "Nismo imali nikakvog kontakta. Gledajte, to je sada do njih". Pa dodaje: "Teško je očekivati da će se glatko dogovoriti s HDZ-om samo nekoliko dana nakon što su postavljali plakate gdje 'de facto' optužuju Plenkovića da se radovao padu Vukovara. Međutim, u hrvatskoj politici očito puno toga je moguće, ali nije do nas".

Raspudić kaže da u novoj vladi vidi: "Sve one koji su govorili protiv kriminala i korupcije da im je to važno i primarno, dakle od Domovinskog pokreta prema Centru i lijevo. Mi smo spremni na suradnju da se formira nešto što bi bila brana nastavku ove kriminalne i koruptivne HDZ-ove vlasti".

Na pitanje tko bi bio kandidat za premijera u novoj vladi, kaže da to ne može biti Zoran Milanović.

"Za nas Milanović ne može biti premijer. Najbolji kandidat je Grmoja"

"Mi smo jasno govorili da to ne može biti sadašnji predsjednik Milanović. Imamo osobu koja je vodila antikorupcijsko vijeće i koja je najistaknutiji borac protiv korupcije u zadnje četiri godine. Ako kažu da im je borba protiv kriminala i korupcije u prvom planu, smatram da je Grmoja tu najistaknutiji kandidat. Sjest ćemo za stol i, nadam se, razgovarati", komentirao je Raspudić.

Na pitanje je li im prihvatljiv nestranački kandidat rekao je: "Vidjet ćemo ako dođe do tih razgovora, toliko širokih da se ima kapacitet većine, što će iz toga proizaći". 

Na pitanje mogu li Suverenisti postati žetončići rekao je da sumnja i da su jasno rekli da će se konzultirati s Mostom. "Sumnjam da bi svoj obraz i ugled prokockali za neku vlast s HDZ-om i sebe dugoročno politički pokopali", rekao je.

Upitan je i jesu li se u Mostu čuli s Milanovićem, na što je rekao da nisu. 

"Još jedna u nizu skandaloznih odluka Ostavnog suda, na pogrešan način se miješaju u izborni proces"

"Odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti premijer ni mandatar, Raspudić smatra da je to nova u nizu skandaloznih odluka tog suda.

"Jedna u nizu skandaloznih odluka Ustavnog suda koji je parkiralište za islužene kadrove HDZ-a, a dijelom i SDP-a. Sjedite se načina na koji su pokrali referendum. Oni se ponašaju kao neka vrsta kazneno-ustavnog suda kao neka vrsta odgojne ustanove, a ne nekoga tko je tumač Ustava i na pogrešan način se miješaju u izborni proces jer u Ustavu jasno stoji da je suveren narod i da narod taj suverenitet ostvaruje preko izravno, tj. referendumom ili putem svojih izabranih predstavnika. Skandalozno je da se oni na ovakav način miješaju", rekao je Raspudić.

Pročitajte više