Raste 500.000 mirovina, nekima i za 200 eura. Objavljeno kad kreće isplata

Foto: Patrik Macek/Pixsell

HRVATSKI zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je da će sljedeći tjedan, u srijedu, 8. veljače, početi isplata mirovina za siječanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, uključujući i povećanje obiteljskih mirovina za 10 posto. 

Isplata uključuje i povećanje najnižih mirovina za tri posto, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja ove godine.

HZMO je također izvijestio kako korisnici koji primaju inozemnu mirovinu sada mogu putem online obrasca na internetskim stranicama HZMO-a dostaviti dokaze o visini inozemne mirovine kako bi ostvarili pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Pravo na to primanje imaju korisnici čija ukupna mirovina ostvarena u Hrvatskoj i u inozemstvu nije veća od 4360 kuna. Kao dokaz priznaje se potvrda banke, izvadak iz bankovnog računa ili potvrda inozemnog nositelja iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je inozemni nositelj uplatio za prosinac 2022. Jedan od dokaza korisnici moraju dostaviti do kraja mjeseca.

Raste 500.000 mirovina, nekima i za 200 eura

Zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Srećko Vuković rekao je da su u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u prva četiri tjedna već zaprimili 63 tisuće zahtjeva za obiteljske mirovine. Kaže da su to očekivali te da su već na polovici očekivanih zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine.

"Sve obiteljske mirovine temeljem izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2023. rastu za 10%. I sve najniže mirovine za 3%. Dakle gotovo 500 tisuća ljudi dobit će povećanje već ovom isplatom za siječanj početkom veljače", rekao je Vuković.

Što se tiče obiteljske mirovine, očekuju prosječni rast od 510 kuna (70 eura), dok će kod nekih on biti i preko 200 eura. Dodatak za obiteljske mirovine umirovljenici mogu očekivati najranije u ožujku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više