Majka, otac, njihova curica (3) i beba poginuli u ogromnom požaru u Valenciji

Foto: EPA

U ogromnom požaru zgrade od 14 katova u španjolskoj Valenciji, koji je buknuo jučer oko 17:30, poginulo je najmanje 10 ljudi. El Pais je objavio da je poginulo i četvero članova jedne obitelji - majka, otac, trogodišnja djevojčica i beba. U požaru je ozlijeđeno 14 ljudi.

U bolnici se nalaze četiri vatrogasca i još jedna osoba. Njihovo stanje je stabilno. Regionalna vlada Valencije proglasila je trodnevnu žalost i najavila financijsku pomoć za smještaj, odjeću i hranu žrtvama požara. Stanari zgrade preko noći su bili u hotelima ili u domovima rođaka i susjeda, rekle su vlasti.

Kompleks od 140 stanova

Policija je počela ispitivati unutrašnjost dvaju stambenih tornjeva koje je uništila vatra. Prema izvješćima, vatra se proširila jako brzo te je sve više pitanja zašto se to dogodilo.

Još nije poznato koliko je ljudi bilo u dvije zgrade kada je izbio požar, ali se vjeruje da su deseci njih izgubili svoje domove i imovinu. Kompleks je imao oko 140 stanova.

Gradonačelnica Valencije María José Catalá rekla je da su opasnost od urušavanja 14-katnice i intenzivna toplina izazvana požarom u početku spriječili djelatnike hitne pomoći da odmah krenu u potragu za preživjelima.

"Materijal poput plastike"

Stručnjaci kažu da je poliuretanska obloga zgrade možda pridonijela žestini požara. Potpredsjednica Fakulteta industrijskih i tehničkih inženjera u Valenciji Esther Puchades, koja je jednom pregledala zgradu, izjavila je državnoj novinskoj agenciji Efe da je poliuretan, kada se zagrije, poput plastike. "Materijal se zapali", kazala je.

Rekla je da je to prvi požar te vrste u Španjolskoj, ali da su drugi požari koji su zahvatili taj materijal bili slično razorni u Ujedinjenom Kraljevstvu i Kini. Požar u Grenfell Toweru u Londonu u lipnju 2017., koji je također imao poliuretansku oblogu, izazvao je više od 70 smrtnih slučajeva.

Catalá je rekla da je prerano komentirati izvješća koja sugeriraju da su materijali korišteni u izgradnji mogli pridonijeti brzom širenju požara. Puchades govori da se poliuretan više ne koristi naširoko u zgradama bez dodatnih sigurnosnih mjera za kompenzaciju njegove zapaljivosti.

Kompleks u Valenciji je završen 2009.

Pročitajte više