Rat na pariškim ulicama ne jenjava

U NEREDIMA koji traju već osmu noć zaredom, pet policajaca lakše je ozlijeđeno kamenjem, dok je 30-ak osoba uhićeno. Izgrednici su noćas pucali na policijski automobil, bacali zapaljive Molotovljeve koktele i gađali autobuse kamenjem.

U sjevernom pariškom predgrađu Seine-Saint-Deni, u kojem je najveća koncentracija nasilja, jedan je mladić iz sačmarice pucao prema policijskom automobilu, a rano jutros zabilježen je slučaj zlostavljanja policije koja je dežurala pokraj sinagoge u Stainsu.

U izvješću Associated Pressa ne navodi se o kakvom je zlostavljanju riječ, no taj incident na sreću nije rezultirao većim neredima.

Pobunjenici su 60-ak vozila zapalili u spomenutom dijelu grada, a u neredima maloljetnih bandi, koji su se nakon nemirne noći nastavili u petak rano ujutro, ukupno je zapaljeno oko 165 vozila, javlja AP.

I dok je oko 1.300 policajaca tijekom noći bezuspješno pokušavalo uspostaviti red, propale su nade gradskih čelnika da će kraj mjeseca Ramazana imati pozitivan učinak na prestanak nasilja.

Francuski mediji javljaju o napadima na školu i jedan autobus u sjevernom dijelu Pariza, kao i na vozila u dva siromašna naselja u zapadnom dijelu francuske metropole.

Nekoliko je automobila zapaljeno i u gradu Dijonu, jugoistočno od Pariza, a slični incidenti zabilježeni su na sjeveroistoku i jugu Francuske. Dijon je time postao prvi grad, izvan Pariza, u kojem se pojavljuju nemiri.

U mjestu Aulnay-sous-Bois rano u petak zapaljeno je veliko skladište tepiha, a lokalni dužnosnici sa područja Seine Saint Denise ističu da taj slučaj ne mogu povezati s pariškim neredima. No, svjedoci su izjavili kako su vidjeli grupu mladića kako provaljuje u skladište kratko prije nego što je potpaljeno.

Francuski premijer Dominique de Villepin u četvrtak kasno navečer izjavio je kako je uspostavljanje reda i mira prioritet, te da se neće tolerirati ispadi nasilja. Pozvao je na dijalog radi pronalaženja rješenja.

Francuski mediji javljaju da se razmišlja o uvođenju policijskog sata i slanju vojnika na ulice zahvaćene sukobima.

Neredi u Parizu izbili su 27. listopada, nakon što su dva maloljetnika afričkog podrijetla u dobi od 15 i 17 godina, bježeći od policije, poginuli od strujnog udara dok su tražili sklonište na električnoj relejnoj postaji u Clichy-sous-Boisu.

U neredima mahom sudjeluju maloljetnici sjevernoafričkog i crnačkog podrijetla.

Pročitajte više