Tajnik Udruge veterana specijalne policije: Zar zločin koji su počinili "naši" nije zločin?

Foto: Facebook

TAJNIK Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata, Radmil Pavalić zvani Paraga, danas je postavio odlično pitanje na svom Facebook profilu.

Pavalić se u svojoj objavi, po svemu sudeći, osvrnuo na lavinu komentara koji su proteklih dana zatrpali društvene mreže, a tiču se hrvatskog sudjelovanja u ratu u BiH, odnosno zločina koje su u BiH počinile hrvatske vojne snage.

Pavalić, kako prenosi Zagorje.com, potiče na razlučivanje osobne od kolektivne odgovornosti, ali propitkuje i ulogu vjerskih zajednica.

"Vjerske zajednice odigrale značaju ulogu, većinom vrlo negativnu"


"Zanimljivo je što su u svim ratovima u povijesti religija i vjerske zajednice odigrale značajnu ulogu, u većini vrlo negativnu. Kad gledaš filmove o ratovima vidite predstavnika vjerske zajednice kako blagosivlja vojnike i govori im da je Bog na njihovoj strani i da zgrome neprijatelja. Zanimljivo je što to isto govori neki drugi predstavnik vjerske zajednice suprotnoj strani. I svima su unaprijed oproštena sva nedjela.  Ali ako je Bog jedan kako može oprostiti i jednima i drugima? Kako je zločin koji su učinili neprijatelji "zločin" a isti takav koji su počinili "naši" nije zločin.

Ako smo ljudi, i još tome civilizirani, zar ne bi trebalo biti razumljivo da je zločin zločin ma tko god da ga je počinio i zar ne bi trebalo biti razumljivo da za taj zločin svatko i odgovara. Dok god ne gledamo jednako na svaki zločin, dok zločine "njihovih" naglašavamo a zločine "naših" prešućujemo ili čak opravdavamo sijemo sjeme budućih sukoba i budućih zločina. Kada će svemu tome doći kraj?" zapitao se Pavalić.

Pročitajte više