Ratni veteran ne želi se iseliti iz kontejnera u Gunji dok mu država ne kupi kuću

Foto:FAH

KAKO javlja Glas Slavonije, gotovo četiri godine od katastrofalnih poplava u Gunji još uvijek nisu uklonjeni svi kontejneri iz kontejner-naselja u kojemu je boravilo nekoliko desetaka obitelji kojima je poplava uništila domove.

Jedno naselje koje se nalazilo kod osnovne škole u Gunji je uklonjeno, ali u onome u blizini crkve stoji još pet kontejnera.

Ne želi izaći iz kontejnera dok mu država ne riješi stambeno pitanje

Tamo živi i ratni veteran Stjepan Lucić, sa svojom nevjenčanom suprugom, a kako je za Glas pojasnio načelnik općine Anto Gutić, Lucić se ne želi iseliti iz kontejnera dok mu država, odnosno Ministarstvo hrvatskih branitelja, ili netko treći, trajno ne riješi stambeno pitanje.

Prije poplave živio je s majkom, a unatoč pokušajima da mu se osigura barem privremeni smještaj, on odbija pomoć općine i namjerava u kontejneru živjeti sve dok njegovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Boluje od PTSP-a

"Riječ je o ratnom veteranu s bogatim ratnim putom koji boluje od PTSP-a, koji se, kako bih rekao, nakon svega što je prošao, ne snalazi baš najbolje u mirnodopskoj situaciji", kaže načelnik Gutić koji dodaje kako je Luciću ponudio da iznajmi kuću, a da će troškove pokriti općina, no on je to odbio.

"On je taj prijedlog odbio. Smatra da će izlaskom iz kontejnera usporiti, odnosno da neće uspjeti u rješavanju svoga zahtjeva za dodjelom kuće u vlasništvo, obnovljene i uređene, po principu ključ u ruke", rekao je Gutić.

Predstavnici  Ravnateljstva za robne zalihe su nedavno posjetili Gunju i razmatrali kako riješiti problem kontejnera. Uz jedan stambeni kontejner, tamo su još i četiri kontejnera - s praonicom rublja, kuhinjom, tuševima i bojlerima kapaciteta za cijelo naselje, a koriste ih samo Lucić i njegova nevjenčana supruga.

"Zaista smo pokušavali i cijelo vrijeme pokušavamo na sve načine izići mu ususret, ali ne uspijevamo, jer je vrlo nekooperativan. Ne prihvaća ni jednu našu inicijativu ni ponuđeno rješenje. Čak smo mu i sami pronalazili prigodne kuće i slali ga da ode i pogleda odgovara li mu to, ali nas je optužio da ga driblamo i pokušavamo izigrati. Prilikom susreta i razgovora vrlo je neugodan. Nas u Općini cijelo vrijeme doživljava kao neprijatelje i ovo je zaista jedna teška situacija", ispričao je načelnik.

Režije ne želi plaćati

Kako doznaje Glas Slavonije, Luciću je MORH nudio određen iznos za kupnju kuće koji je on odbio jer je smatrao da je iznos premalen. Općina mu je, pak, kako priča načelnik, slala dopise o mogućnostima korištenja programa stambenog zbrinjavanja branitelja na područjima od posebne državne skrbi, gdje na raspolaganju ima još praznih stanova koje može dobiti, ali njihove su se pošiljke vratile jer Lucić odbija primiti poštu iz Općine.

Dodatno, sve troškove održavanja i režija u kontejnerskom naselju sve do proljeća 2016. plaćala je država, a od tada ih je preuzela Općina.

"Krajem prošle godine odlučio sam da Općina više neće plaćati račune. Poslao sam dopise HEP-u i tvrtki Iliric za najam i održavanje pokretnih WC kabina, a o tome sam izvijestio i Stjepana. Ponovno sam mu ponudio alternativu da si pronađe kuću koja mu odgovara. Na taj bismo način učinili uslugu i Općini i njemu. Najam kuće stajao bi nas onoliko koliko plaćamo održavanje kemijskog WC-a, 750 kuna mjesečno. A uključujući struju i vodu, plaćali smo račune u iznosu i do 3000 kuna mjesečno", priča načelnik Gutić i dodaje kako mu je Lucić nedavno upao u ured, na stol bacio uplatnice i pitao ga zašto stižu na njegovu adresu. Ne namjerava ih platiti.

Pročitajte više