Ratni veterani u Zadru žele izbjeći liste čekanja u bolnicama

Ilustracija: Pixsell/Marijan Susenj

U GRADSKOJ knjižnici Zadar, s početkom u 18 sati, danas će se održati tribina pod nazivom "Zdravstveni problemi hrvatskih branitelja - 22 godine kasnije". Na tribini će se, između ostalog, raspravljati o potrebi da se veterane ne zapisuje na liste čekanja u bolnicama.

Ovaj okrugli stol organiziraju Zajednica udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH, Udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije, IPA Zadarska te Udruga Mediteraneo.

Kako navode u najavi događaja na stranicama zadarske Gradske knjižnice, "kroz multidisciplinarni pristup obradit će se teme koje su prioritetne u prevenciji i liječenju niza bolesti kojima su branitelji podložniji. Na događaju će sudjelovati stručnjaci iz područja kardiologije, dijabetologije, psihijatrije, ortopedije, fizikalne medicine kao i iz područja liječenja kronične boli". 

"Bespotrebno i mučno zapisivanje na liste"

"Poznato je da su branitelji podložniji nizu dijagnoza zbog pretrpljenog stresa za vrijeme i nakon rata, a dodatno je poznata činjenica da često ne odlaze pravovremeno na liječničke preglede te ih je potrebno potaknuti i ohrabriti te im omogućiti lakši i brži dolazak do ciljanog liječnika", piše u najavi.

"Unatoč postojanju veteranskih bolnica, a Bolnica u Kninu je zadužena za branitelje s našeg područja, potreba je svakodnevne dostupnosti medicinskih usluga braniteljima u svim zdravstvenim ustanovama.

Cilj ovakvog događaja je donošenje strategije i uključivanje zainteresiranih liječnika (uključujući i privatnike) i ostalog medicinskog osoblja kako osmisliti redovitu i svakodnevnu komunikaciju sa stručnjacima različitih profila da bi branitelji u roku nekoliko dana dobili uslugu koja im je potrebna", dodaju u pozivu na tribinu.

"Shodno navedenome organizatori imaju pripremljen nacrt dokumenta kroz koji bi se ostvarili navedeni ciljevi u suradnji sa zdravstvenim ustanovama i liječnicima pojedincima koji su zainteresirani da se u dijelu svog radnog vremena posvete i hrvatskim braniteljima bez bespotrebnog i često mučnog zapisivanja na različite liste", pojašnjava se u pozivu na okrugli stol u Gradskoj knjižnici Zadar.

Pročitajte više