Ratni zločinac Tihomir Orešković priveden zbog obiteljskog nasilja

Foto: Hina

PRAVOMOĆNO osuđeni ratni zločinac Tihomir Orešković priveden je zbog obiteljskog nasilja. 

Index doznaje da je Oreškovića prijavila supruga zbog dugogodišnjeg obiteljskog nasilja. Kako doznajemo, Orešković je prijavljen i predan pritvorskom nadzorniku 30. svibnja u Zagrebu. 

Zagrebačka policija nam je potvrdila kako su zaprimili prijavu o obiteljskom nasilju te da je jedna osoba predana pritvorskom nadzorniku.

Nalozi za ubijanje

Tihomir Orešković je bivši tajnik gospićkog Operativnog štaba i član "Gospićke skupine" koji je zajedno s Mirkom Norcem i Stjepanom Grandićem pravomoćno osuđen jer su ratne 1991. naredili uhićenja i ubojstva najmanje 50 civila iz Gospića, Karlobaga i šire okolice.

Prema presudi, Orešković i Norac izdavali su naloge za ubijanje, a Norac je i osobno ubio jednu ženu.

Orešković je prvi put uhićen 2000., a suđenje mu je počelo sljedeće godine. Osuđen je 24. ožujka 2003. godine, nakon 14 mjeseci trajanja postupka. Od svih članova "Gospićke skupine" Orešković je za ratni zločin dobio najstrožu kaznu - 15 godina zatvora.

Tijekom izdržavanja kazne dio vremena je proveo izvan zatvora zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. U zatvoru je s prekidima proveo gotovo 13 godina, a u studenom 2012. godine pušten je na uvjetnu slobodu.

"Zapaljena i razbacana tijela"

U knjizi "Procesuiranje ratnih zločina - jamstvo procesa suočavanja s prošlošću", koju je izdala Documenta, opisani su detalji ratnih zločina koje je počinila "Gospićka skupina".

"Kao otegotne okolnosti za svu trojicu ocijenjeno je da su žrtve bili civili koji nisu bili pripadnici neprijateljskih paravojnih formacija, prvo zatočeni, a potom likvidirani, velik broj bezrazložno uhićenih i usmrćenih, činjenica da su njihova tijela s plantaže borova Žitnik premještena na druge lokacije, da su tijela ubijenih na Lipovoj glavici zapaljena i ostavljena da ih razvlače životinje, da su neka tijela razbacana po smetlištu Razbojište, a dio odvezen na nepoznatu lokaciju. 

Od ukupnog broja ubijenih na lokaciji Lipova glavica, pronađena su 24 tijela. Četvero djece ostalo je bez obaju roditelja, ubijena je cijela jedna obitelj, djeca nekih od žrtava sudjelovala su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnici HV-a, odnosno aktivno su pomagali obranu Gospića, pojedini civili sudjelovali su u obrani Gospića u nenaoružanim odredima civilne zaštite, imovina odvedenih i potom likvidiranih civila je uništena, u stanove su useljeni drugi ljudi, neke od žrtava potpisale su izjavu o lojalnosti Republici Hrvatskoj i ostale u Gospiću, jedan od ubijenih (Boško Tomičić) neko je vrijeme i sam bio pripadnik HV-a, jedan (Mile Čubelić) je bio u komisiji za procjenu ratnih šteta, a brat mu je bio u HV-u na ratištu itd", piše u knjizi. 

Pročitajte više