Raukar Gamulin: Nemamo svijest da Hrvatska ovisi o potplaćenim stranim radnicima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vladini predstavnici danas su u saboru od stotinjak amandmana vezanih uz ulaganja u znanost i obrazovanje prihvatili njih četiri - HDZ-ovih Darka Sobote i Damira Habijana te Marine Opačak Bilić (NZ), koja je tražila više sredstava za stipendije studentima slabijeg ekonomskog statusa.  

"Sredstva će biti od velikog značaja za mlade ljude koji žele napredovati i koji se žele školovati", istaknula je Opačak Bilić, zadovoljna što je prihvaćen njezin amandman u izmijenjenom obliku.

Naglasila je da će povećanjem sredstava od 600.000 eura svaki od 12.000 studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa dobiti povećanje stipendije za 50 eura. 

Još prihvaćenih amandmana

Prihvaćena su dva amandmana Darka Sobote da se za izgradnju studentskog doma u Koprivnici u idućoj godini izdvoji 300.000 eura, a u 2025. godini 4.7 milijuna eura, dok će se za učenički dom u Koprivnici iduće godine izdvojiti milijun eura, a u 2025. tri milijuna eura.

Prihvaćen je i Habijanov amandman da se redovna djelatnost Sveučilišta Sjever pojača za 2.5 milijuna eura, a Habijan je pojasnio kako su ta sredstva bitna za rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koje je vlada darovala za provođenje nastave i znanstveno-istraživačkih djelatnosti tog sveučilišta.

Peović nezadovoljna što je Sveučilište Sjever dobilo 2.5 milijuna eura. Habijan: Nisam ovo očekivao od vas

Nezadovoljstvo činjenicom da je Sveučilište Sjever dobilo ta sredstva izrazila je Katarina Peović (Radnička fronta), koja je rekla kako se radi o instituciji koja ide prema privatizaciji "znanstvenog svijeta". Habijan joj je poručio da uime svih studenata i profesora na tom sveučilištu očekuje njezinu ispriku.

"Ovako govoriti o ljudima koji tamo rade, o studentima koji tamo pohađaju fakultet od jedne profesorice na Sveučilištu u Rijeci - ne bih očekivao", poručio je.  

Odbijeno da se 300.000 eura izdvoji za tečaj hrvatskog jezika za strance

Vladini predstavnici odbili su ostale oporbene amandmane koji se odnose na znanost i obrazovanje, a među njima i kluba Možemo, koji je tražio da se 300.000 eura izdvoji za tečaj hrvatskog jezika za strance u RH. 

Urša Raukar Gamulin (Možemo) upozorila je da se, prema projekcijama Hrvatske udruge poslodavaca, očekuje da će iduće godine biti izdano 200.000 dozvola za strane radnike, a do 2030. se u našoj zemlji očekuje 400 do 500.000 stranih radnika.

Raukar Gamulin: Nemamo svijest da naša zemlja već danas ovisi o stranim radnicima koji su potplaćeni

Ustvrdila je kako nemamo nikakvu imigracijsku politiku i nikakvu svijest da naša zemlja već danas ovisi o stranim radnicima koji su potplaćeni. Poručila je i da strane radnike treba integrirati u naše društvo, a to se može tako da nauče i naš jezik.

Sluha nije bilo ni za amandmane SDP-ove Sabine Glasovac, koja je tražila više sredstava za stručnu pedagoško-psihološku pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola, sufinanciranje provođenja izvan nastavne aktivnosti građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama, kao i povećanje sredstava za programe poboljšanja studentskog standarda.   

Pročitajte više