Ravnatelj Hitne pomoći u Splitu: Otežani pristup nije bio presudan u slučaju smrti kupača na plaži

Foto: Facebook

LEO LUETIĆ, ravnatelj Hitne pomoći u splitskoj Županiji, smatra da otežani pristup plaži u Marušićima kod Omiša nije bio presudan u slučaju smrti 38-godišnjeg Poljaka, o čemu smo jučer pisali. Plaža se nalazi par stotina metara ispod jadranske magistrale i do nje vodi put ilegalno sagrađenim stubištem, a nedavno je okretište na cesti pretvoreno u privatno dvorište.

Pokušavali ga oživjeti gotovo sat vremena

"Ekipa je vozila od Omiša 10 minuta i još pet minuta im je trebalo da se spuste do plaže. Bili su tamo za 15 minuta, najviše 20. Lokacija nije u urbanom centru, takvo je vrijeme dopušteno. Dobili smo inače poziv da je čovjek izronio i potom izgubio svijest i kako su ga kupači pokušali reanimirati. Kada je naša ekipa stigla, nije imao puls, niti je spontano disao. Napravili smo sve što smo mogli. U pitanju je bio mlađi čovjek, tu su mu bila djeca, 50 minuta smo ga pokušavali reanimirati, nažalost, bez uspjeha", kazao nam je dr. Luetić.

Umro bi i da je bio u bolnici? 

"Otežani pristup plaži nije bio presudan u ovom slučaju. Najvjerojatnije bi se isto dogodilo da je bio u zdravstvenoj ustanovi. Nažalost, ovakve se stvari događaju. Evo, imali ste i ovaj slučaj u Vodicama", kaže Luetić.

S Lovrinog žala, plaže na kojoj je skončao 38-godišnji Poljak, nije moguća evakuacija kopnenim putom, jer se nosila ne mogu iznijeti niz strmu padinu. Da su Poljaka uspjeli oživjeti, morali bi ga do bolnice prebaciti ili zrakom ili morem.

Pročitajte više