Ravnatelj Jasenovca podnio ostavku zbog članka o događajima iz 1941.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ravnatelj JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković podnio je ostavku nakon što je na portalu Večernjeg lista objavljen članak CroFacta, novog projekta za provjeru točnosti, o netočnim podacima objavljenim na mrežnim stranicama institucije. 

Novosti pišu kako je Pejakovićeva ostavka posljedica narasle ekstremno desne atmosfere u društvu i šireg političkog konteksta.

Novosti pišu kako su u CroFactu udruženi Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Hrvatski institut za povijest i Hrvatsko-memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata. Vladimir Geiger s Hrvatskog instituta za povijest pisao je za CroFact o tvrdnjama objavljenim na mrežnim stranicama JUSP-a Jasenovac o sastanku održanom 4. lipnja 1941. u Zagrebu u njemačkom poslanstvu na kojem je, uz ostalo, zaključeno da se "srpsko pitanje" u NDH riješi "masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore."

"Neke tvrdnje su nespretno formulirane i odlučio sam podnijeti ostavku"

Geiger je naveo da izvorno arhivsko gradivo i historiografski radovi pokazuju da su te tvrdnje neutemeljene, odnosno da se ne spominje da je na tom sastanku ustaša s predstavnicima Trećeg Reicha razmatrano "da se srpsko pitanje riješi masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore", a ne spominje se ni da su nacisti vlastima NDH odobrili "već ranije poduzete mjere za konačno rješenje srpskog pitanja u NDH."

Pejaković je u telefonskom razgovoru za Novosti potvrdio da je jutros podnio ostavku, a kao povod navodi spomenute članke objavljene u dnevnom listu i na CroFactu, odnosno tvrdnje o netočnostima na mrežnim stranicama ustanove.

"Neke tvrdnje su nespretno formulirane i odlučio sam podnijeti ostavku", izjavio je Pejaković.

Dodao je da mu se čini da je "došlo takvo vrijeme" i da je u ovakvoj situaciji odlučio da podnese ostavku te da više nije htio "sudjelovati u tim raspravama". Upitan kakva je to "ovakva situacija", kazao je da je politička situacija izazovna i na unutarnjem i na vanjskom planu. Za nekoliko dana će se u sjedištu UN-a u New Yorku raspravljati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a u crnogorskom parlamentu o deklaraciji koja se tiče ustaškog logora Jasenovac i tamo počinjenog genocida.

"Potrebno je zauzeti stav i odrediti koje pravne termine koristiti. Treba definirati terminima što se dogodilo u NDH", kazao je Pejaković.

Pokušao zabraniti polaganje vijenca s natpisom "stradalima od 1941. do 1951."

U javnosti, što uključuje i vlast, nisu sporni Holokaust nad Židovima i genocid nad Romima počinjeni u Jasenovcu i NDH uopće, ali je sporno pitanje "genocida nad Srbima", naveo je Pejaković. Za njega osobno ta tvrdnja nije sporna, on je i u ime ustanove kojoj je bio ravnatelj o ustaškim zločinima nad Srbima u Drugom svjetskom ratu govorio kao o genocidu.

Nabujali revizionistički i negacionistički duhovi sigurno ne idu u prilog Pejakoviću i tome kako on vidi obavljanje dužnosti ravnatelja JUSP-a Jasenovac, pišu Novosti.

Pejaković je ravnatelj bio od 2017. godine. Javnost ga pamti po tome što je 2016. na tradicionalnoj komemoraciji u Jasenovcu jednoj skupini pokušao zabraniti da u Jasenovcu polože vijenac s natpisom "stradalima od 1941. do 1951.", ali je njegovo protivljenje osujetila tadašnja ravnateljica Nataša Jovičić.

Pejaković nam je izjavio da je trenutačno na otkaznom roku i da sigurno neće nastaviti raditi u JUSP-u Jasenovac.

Pročitajte više