Ravnatelj škole u Zagorju: I otac je danas cijelo vrijeme na sastanku nosio masku

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

UČENIK osmog razreda u Krapinskim Toplicama, koji danima nije išao u školu, danas je na kraju ipak stavio masku i vratio se na nastavu.

Policija je inače prekršajno prijavila roditelje koji mu nisu dali da nosi masku. U kuću su konačno pustili djelatnike Centra za socijalnu skrb, uz uvjet da budu prisutni i odvjetnici. Otac je poslije s maskom na licu bio i na sastanku u školi, čiji ulaz od upada prosvjednika čuvaju zaštitari. 

''Jedino što mogu reći je da će u daljnjem tijeku postupka biti potrebno utvrditi s medicinskog stajališta je li nošenje maske za dijete nužno. Daljnji koraci u zastupanju svakako će biti usmjereni da obrazovni sustav prepozna problem i ponudi rješenje jer sadašnje stanje s ovog aspekta je neodrživo s obzirom na prava djeteta na obrazovanje'', rekla je Dea Frua, predstavnica odvjetničkog ureda.

Gost RTL-a Danas bio je ravnatelj OŠ Krapinske Toplice Samson Štibohar. U nastavku članka prenosimo razgovor. 

Kako se danas odvio razgovor Vas i oca dječaka? Što je zaključak?

Danas je taj dan kada nam je konačno učenik prema pravilima ušao u školu. Ovo smo očekivali, sva ova dva tjedna. Naravno, uz poziv Centra za socijalnu skrb pri pratnji roditelja i odvjetnika, održali smo sastanak u školi, na kojem smo donijeli konačni zaključak da se učenik danas mora vratiti u školu poštivajući mjere, cijeli dan je prisustvovao nastavi.

Mediji su objavili da otac nije htio nositi masku u školi. Je li je stavio na kraju?

I otac je valjda uvidio da se neka pravila moraju poštivati. Otac je cijelo vrijeme sastanka poštivao pravilo nošenja maske u prostoru gdje smo se nalazili za vrijeme sastanka.

Rekao je i prilikom izlaska da ovo još nije gotovo. Koji su sljedeći koraci?

Nadamo se da je dogovor postignut, dijete će normalno pohađati nastavu. Ono što dalje slijedi je postupanje centra i daljnji dogovor oko brige i zdravstvenog stanja djeteta.

Kada pogledate unazad, je li moglo bez svega ovoga?

Ova dva tjedna bila su jako izazovna za mene. Moglo je, vratili smo se na početak. Možda su roditelji shvatili da je djetetu najbitnije ono što sam od početka govorio, a to je da bude na nastavi u školi.

Koji su zaključci koje možemo izvući iz svega ovoga?

Ova dva tjedna dogodilo se puno toga. Mogu reći sa sigurnošću da je ovo bio test za sustav, za našu školu i mnoge institucije, kojima moram zahvaliti.

Iz odvjetničkog ureda kažu da će se zatražiti medicinska dokumentacija treba li dijete nositi masku ili ne. Što ako drugi roditelji zatraže to za svoju djecu?

Isto kao što smo i uputili - Nadležnost izuzeća ne donosi škola, nego liječnik školske ili opće medicine. Mi ćemo postupati temeljem pravila i akata koje moramo poštivati za nesmetani rad škole.

Je li ova škola dosta bila u medijima?

Nadam se da će ovime i ulaskom našeg učenika u školu završiti ova priča.

Pročitajte više