Ravnatelj škole u Zagrebu: Nije normalno da u 8. razredu ima 50% odličnih učenika

Foto: HRT

NACIONALNI centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo obrazovanja kreću s najvećim projektom nakon uvođenja državne mature. Uvodi se takozvana mala matura, odnosno nacionalni ispiti na kraju osmog razreda.

Tako bi, uz ocjene iz osnovne škole, za upis u željenu srednju školu vrlo važni bili i rezultati postignuti na tom ispitu.

Gost na HRT-u je bio Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole "Vladimir Prelog" u Zagrebu koja već sad učenike upisuje - nakon položenog ispita.

Stić je rekao kako je škola za sada upisala na ovaj način dvije generacije te kako su iskustva pokazala da ima dosta ocjena u osnovnim školama koje ne stoje.

Na pitanje na koji je način strukturiran prijemni Stić je rekao kako su napravljeni zadaci iz biologije, kemije i fizike, na kojima se može dobiti maksimalno 6 bodova iz svakog predmeta.

"Na prijemnom maksimalno nosi uspjeh iz škole, a to je 80 bodova i 5 bodova prijemni ispit", rekao je ravnatelj.

"Možda je tih 5 bodova premalo da bi se pokazao pravi razmjer, ali postoji i situacija gdje nema prijemnog ispita i djeca koja su na čudan način dobila 4 iz odgojnih predmeta te nisu imali prosjek od 5,0, oni ne mogu ući u željenu školu", naglasio je Stić.

"Što ako imate 50 posto odličnih?"

Ravnatelj je rekao kako prije 3 godine njegova škola nije imala prijemni ispit i onda se dogodilo da su dobili 31 učenika s prosjekom 5,0, više nego što su imali mjesta za upis.

"Morali smo ih upisati sve i to je bio jedan razred više. Odmah iduće godine smo poslali zahtjev za prijemnim ispitima", naglasio je.

Rekao je kako se u njegovoj školi u drugom tjednu nastave pišu inicijalni testovi u prvim razredima i vidi se bolji prosjek ocjena.

U Zagrebu su ove godine bile 4 škole u kojima su se pisali prijemni ispiti.

Ravnatelj je naglasio kako nije normalno da u godini ima 50 posto odličnih učenika u osmim razredima.

"Drama se radi ako imate 2 negativna učenika, ali ne postavlja se pitanje što ako ih imate 50 posto odličnih. Znamo da postoji strahoviti pritisak roditelja na kolege u osnovnim školama za ocjene, zato što roditelji smatraju da se trebaju imati određene ocjene kako bi se djeca upisala u željenu školu", naglasio je i dodao kako ocjene nisu odraz znanja.

Istaknuo je kako bi se, umjesto naziva mala matura, trebao uvesti naziv vanjsko vrednovanje osnovnih škola.
Stić je naglasio kako on ne bi bodovao peti razred za upis u srednje škole.

Pročitajte više