Ravnateljica (HDZ): Učiteljica nije prijavila nasilje, zato je dobila otkaz

Screenshot: RTL

ODVOJENE kaznene prijave DORH-u zbog zataškavanja vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi u Strožancu, istočno od Splita, podnijeli su zabrinuti roditelji i učiteljica Zrinka Perković Dodig, kojoj je Školski odbor otkazao ugovor o radu, doznaje se od roditelja učenika te škole.

Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić, koja je inače i članica Općinskog odbora HDZ-a u Podstrani, izvijestila je, pak, da je jučer dala otkaz učiteljici Zrinki Peraković Dodig, i to zbog brojnih propusta u radu koje je, kako je navela, utvrdila i inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Roditelji su izvijestili da su prijavu DORH-u podnijeli prije desetak dana zbog incidenta koji je 9. ožujka izazvao isti dječak iz petog razreda koji je u prošli četvrtak na nastavi zaprijetio učitelju i učenicima željeznom šipkom rekavši da je on novi Kosta K., dječak koji je počinio masakr u Beogradu.

Roditelji: Dječak je na hodniku gušio kolegu

Dječak je na hodniku škole srušio na pod svojeg kolegu iz petog razreda pokušavajući ga laktom gušiti, što je šokiralo mnoge roditelje čija djeca idu u tu školu, rekli su Hini roditelji koji su zamolili da ostanu anonimni.

O tom incidentu koji je, po tvrdnjama roditelja, zataškan jedina je upozoravala učiteljica Zrinka Perković Dodig, koja je potvrdila da je i ona podnijela kaznenu prijavu zbog zataškavanja incidenta u školi, u kojoj je bila razrednica tom dječaku do incidenta, nakon kojeg je, sedam dana kasnije, premješten u drugi razred.

"Budući da se o tom incidentu više uopće nije govorilo, obratila sam se DORH-u i prijavila zataškavanje incidenta iz ožujka ove godine, to jest podnijela sam kaznenu prijavu DORH-u", rekla je Hini učiteljica Perković Dodig. Kako se doznaje, za sutra je planiran sastanak Roditeljskog vijeća škole u Strožancu, na kojem će se raspravljati o stanju u toj školi.

Ravnateljica: Učiteljica je dobila otkaz zbog brojnih propusta u radu

Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić rekla je da je dala otkaz učiteljici Zrinki Peraković Dodig zbog njenih brojnih propusta u radu.

"Radi se o osobito teškim povredama obveza iz radnog odnosa pa nastavak radnog odnosa s njom više nije bio moguć", rekla je Prižmić u priopćenju dostavljenom Hini. Naglasila je da odluku o otkazu ugovora o radu donosi ravnatelj poslodavca OŠ Strožanac, a ne Školski odbor koji je upravljačko tijelo i koje je dužno štititi interese OŠ Strožanac.

Školski odbor, pojasnila je Prižmić, ima svoje ovlasti propisane Statutom OŠ Strožanac i čini ga sedam članova te u njemu ne sjede samo predstavnici osnivača, kako se to plasira u medijima svakodnevno, već i predstavnik Vijeća roditelja, predstavnik radnika OŠ Strožanac te još dva predstavnika izabrana od Učiteljskog vijeća.

Svoju odluku o izvanrednom otkazu učiteljici Zrinki Perković Dodig ravnateljica je, kako je protumačila, temeljila na brojnim njezinim povredama, a prije davanja prethodne suglasnosti Školskog odbora članove Odbora je upoznala sa svim razlozima. Prema njenim riječima, na članove Školskog odbora vršen je pritisak s brojnih strana a da se uopće nije znalo o razlozima njezine odluke na kojima temelji otkaz.

Ravnateljica se okomila na smijenjenu učiteljicu

Ravnateljica navodi kako je apsolutna neistina koja se danima plasira u medijima da je izvanredni otkaz ugovora o radu dobila učiteljica koja je pozvala policiju i prijavila vršnjačko nasilje u OŠ Strožanac te da je otkaz dobila potpuno druga učiteljica (Zrinka Perković Dodig), kojoj je, između ostalog, i prosvjetna inspekcija Ministarstva obrazovanja utvrdila brojne nepravilnosti u njezinom postupanju i izricanju pedagoških mjera u pogledu učenika koji se u javnosti označava kao nasilnik, što, naravno, nije točno.

Kaže da je od 15. svibnja pa do dana donošenja odluke o otkazu učiteljica Zrinka Perković Dodig počinila čak sedam teških povreda obveza iz radnog odnosa. Naglasila je da je jedna od tih povreda i to što učiteljica nije postupila po prijavljenom vršnjačkom nasilju koje se dogodilo u njezinom razrednom odjelu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više