Raymond Ibrahim: Zawahiri je možda i opasniji od Bin Ladena

NAKON što je jedan viši američki dužnosnik izjavio da novi šef Al Qaide, Ayman al-Zawahiri, ne predstavlja veliku opasnost za SAD jer nema karizmu i kredibilitet koje je imao Bin Laden, te kako će to dovesti do razdora unutar terorističke organizacije, Bloombergov analitičar Raymond Ibrahim ponudio je sasvim drugačiji pogled na Zawahirija i prijetnju koju predstavlja.

Ibrahim smatra kako u startu treba odbaciti percepciju da je Zawahiri strogi intelektualac koji neće moći naći zajednički jezik s mladim nadobudnim džihadistima. Dapače, tvrdi kako je riječ o lukavom, opasnom i autoritativnom vođi koji bi trebao biti smatran čak i većom prijetnjom od svog prethodnika.

Spominje kako se i Zawahiri, poput Bin Ladena, borio u Afganistanu, ali je za razliku od njega bio uhvaćen i mučen. Tvrdi kako njegova poruka iz ćelije, u kojoj je bio zbog sumnje u umiješanost u atentat na Anwara Sadata, i danas ledi krv u žilama i odbacuje svaku sumnju u to da je riječ o nekarizmatičnom čovjeku. Ibrahim kaže kako je i teza o nedostatku karizme klimava. Objašnjava kako u islamskom svijetu znanje podrazumijeva autoritet. U krajnjem slučaju, zaštitnici islama su ulema - doslovno "oni koji znaju". A u usporedbi s Bin Ladenom, Zawahiri je zasigurno puno obrazovaniji.

Najveći promotor džihada


Ibrahim kaže kako je Zawahiri jedan od najgorljivijih zagovornika džihada kao sredstva borbe i širenja islama. Tako navodi pasus iz Zawahirijeve knjige u kojem stoji: "Rat protiv nevjernika, lojalnost onima koji vjeruju i džihad na Alahovom putu. To je vid djelovanja koji bi svaki borac za islam trebao poduzeti, davati se i žrtvovati s ciljem oslobođenja islamskih zemalja. Zatim islam treba učiniti superiornim u našim zemljama, a onda ga raširiti po svijetu." Ibrahim tvrdi da je Zawahiri najopasniji upravo zbog te tvrdokorne i bezuvjetne posvećenosti džihadu.

Kaže kako je Zawahiri često osuđivao politiku umjerenih islamista, i tvrdio da je jedina strategija u ratu protiv zapada sve ili ništa. Ibrahim kaže kako stoji teza da će neki al-Qaidini članovi možda napustiti njegove redove, ali će zato oni koji ostanu biti još posvećeniji i ubojitiji. "Uostalom, kad je riječ o terorizmu, velik broj ljudi i nije tako bitan", kaže.

Na kraju teksta Ibrahim donosi jednu zanimljivu Zawahirijevu opservaciju koja možda i najbolje ocrtava njegov karakter. Kaže kako je Zawahiri jednom, upitan o Bin Ladenu i drugim al-Qaidinim vođama, rekao "kako želi da ih Alah čuva, ali da su oni samo vojnici islama na Alahovom putu, kao i svi drugi". Ibrahim tako zaključuje da vođe dolaze i odlaze, a da džihad kao ideologija ostaje, i da kao takav uvijek predstavlja opasnost bez obzira na to tko je "za kormilom".

Pročitajte više