Razgovarali smo s direktorom Razvojne agencije Zagreb, kaže da bi mogli privlačiti freelancere i iz inozemstva

Foto: Luka Šangulin / Index; Na slici: Frane Šesnić, direktor RAZA-e.

SVE je više profesionalaca raznih specijalnosti i struka koji ne žele raditi u velikim organizacijama nego svoje znanje žele samostalno ponuditi na tržištu, žele imati veću slobodu i ne pripadati nekakvoj hijerarhijskoj strukturi. Oni nerijetko rade u zajedničkim, coworking prostorima, koji im omogućuju umrežavanje i razmjenu ideja i znanja.

U Zagrebu će se 12. travnja održati konferencija o coworkingu u sklopu europskog projekta CoWorkMED, koji je dio programa transnacionalne suradnje zemalja Mediterana, a hrvatski je predstavnik u tom programu, ujedno i domaćin konferencije, Razvojna agencija Zagreb.

"CoWorkMED je započeo 2016. godine te je njegov cilj bio povezivanje poduzeća, istraživačkih i razvojnih centara, institucija visokog obrazovanja, javnog i civilnog društva radi poticanja ulaganja u inovativno poduzetništvo. Projektom su se promovirala ulaganja u društvene inovacije, prije svega coworking, stvarali povoljni uvjeti za umrežavanje i formiranje klastera te pametnih specijalizacija. Jedna od vodećih aktivnosti bilo je i poticanje rasta zapošljavanja mladih ljudi. Taj program povezuje zemlje Portugal, Španjolsku, Francusku, Italiju, Grčku Hrvatsku...", pojašnjava za Index Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb.

Sve više stručnjaka želi raditi samostalno, izvan institucija i korporacija

Šesnić kaže da ima sve više profesionalaca koji žele biti samostalni, a s druge strane im je zanimljivo dijeliti radni prostor s drugim neovisnim profesionalcima. Tako dolazi do njihovog umrežavanja, razmjenjuju se ideje, pa čak i nastaju zajednički projekti, startupi...

Razvojna agencija Zagreb otvorila je coworking prostor u preuređenom dijelu paviljona 12 na Zagrebačkom velesajmu, a Šesnić kaže da je interes za te prostore jako velik. Smatra i da bi Hrvatska, zbog nekih svojih prednosti poput sigurnosti i prirodnih ljepota, mogla privući i freelancere iz inozemstva.

"Ono što je činjenica je da ima sve više eksperata koji se odmiču od institucija, firmi, većih korporativnih okruženja u kojima su djelovali, imaju dosta velika znanja i kompetencije i žele se okušati na tržištu samostalno. Upravo za njih su takva okruženja poput coworking prostora jako poticajna.

Mi kao Razvojna agencija Zagreb to smo prepoznali prije nekoliko godina, i još tada smo jedan dio prostora na svojoj lokaciji u Golikovoj ulici u Zagrebu pretvorili u coworking prostor. Smatrali smo da kao potporna institucija moramo pratiti korisnike. Sada smo taj prostor napravili na Zagrebačkom velesajmu i još više ga proširili. Možemo reći da je interes velik i raste. Mi, kao zemlja, imamo neke slabosti, ali i neke prednosti. Ta vrsta ljudi, freelanceri, dosta su fleksibilni i ako se prema njima orijentiramo možemo ih privući. Prilično smo sigurna država, ugodna za život i imamo sadržaje koji bi takvim ljudima bili zanimljivi", kaže Šesnić.

U sklopu Tehnološkog parka Razvojne agencije Zagreb danas radi oko 90 tvrtki, od kojih 80 posto svoje proizvode ili usluge plasira na inozemno tržište. Šesnić kaže da im je cilj da svatko tko želi pokrenuti posao prvo dođe kod njih.

"Nama je cilj da smo prvo mjesto na koje budući poduzetnik dolazi kada se odluči krenuti u poduzetničke vode, da ih usmjerimo, da se što manje energije potroši na nebitne stvari i da im iskustvom pomognemo da se fokusiraju na ono što je bitno, na razvoj ideje, posla. Za početnike nudimo edukaciju kroz Startup akademiju koja traje 20-ak školskih sati. To je jedan od naših najatraktivnijih programa koji imaju za cilj osvijestiti koje obaveze čekaju buduće poduzetnike, koji su rizici i odgovornosti. Kroz to ljudi na početku karijere mogu vidjeti je li poduzetništvo uopće za njih ili nije", kaže Šesnić.

Pročitajte više