Razmišljate li o energetskoj obnovi doma? Pogledajte što možete uz Sunčani kredit

Foto: Press

Slažete li se da svi želimo živjeti u prostorima ugodnijima za život, a pritom i osigurati dugoročne uštede na izdacima za plin, struju ili toplinsku energiju? Proteklih par godina je postalo jasno da cijene energije mogu značajno oscilirati i da nam mogu povećati troškove života. Na cijene ne možemo utjecati, ali na našu potrošnju i obnovu stambenog prostora možemo. Jedan od načina je da pri obnovi stana ili kuće puno više pažnje posvetimo energetskoj učinkovitosti i kvalitetnoj adaptaciji prostora nego odabiru boje pločica, parketa ili vrste zavjesa. Dostupnost kreditiranja energetski učinkovite obnove zato postaje važan kriterij u našem planiranju kvalitete života u sljedećih deset ili dvadeset godina.

Jeste li znali da su zgrade odgovorne za otprilike 40% ukupne potrošnje energije u Europskoj uniji? Naš stan ili kuća su dio te statistike. Potrošnja se, naravno, odražava u mjesečnim izdacima i našim kućnim budžetima kojima želimo mudro upravljati. Postoje brojni načini smanjenja potrošnje energije, od manjih do većih zahvata na postojećim nekretninama, ali jedno je sigurno – da bismo ih ostvarili, potrebna su nam financijska sredstva. U potrazi za optimalnim uvjetima kreditiranja važno je da odaberemo ono koje nam može omogućiti dugoročne uštede uz kvalitetan život u optimalno grijanom i rashlađenom prostoru.

Što se može ostvariti korištenjem Sunčanih kredita?

Zanimljiva opcija za ekološki prihvatljiva rješenja stambenog prostora dolazi iz OTP banke koja svojim Sunčanim kreditima omogućuje posebno oblikovane uvjete kupnje novih i adaptacije postojećih nekretnina sa svrhom poboljšanja energetske učinkovitosti.

OTP banka je prilikom kreiranja Sunčanih kredita stavila naglasak na uvjete kupovine nekretnina prema energetskim razredima, pa ćete tako uz njih moći kupiti one višeg energetskog razreda koji zadovoljavaju kriterije energetske učinkovitosti ovisno o godini izgradnje, ali i poduzeti planiranu adaptaciju stana ili kuće u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti.

Tako ćete uz njih moći ući u kupovinu energetski učinkovite nekretnine, stana ili obiteljske kuće uz minimalni energetski razred A+ ili A te određene specifične godišnje primarne energije, ovisno o geografskom položaju te datumu izgradnje nekretnine.

Krediti će poslužiti i za izgradnju, dogradnju ili dovršenje energetski učinkovite nekretnine te adaptaciju ili rekonstrukciju stambene nekretnine u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti. Ovim kreditima možete i refinancirati postojeće istovrsne stambene kredite u drugoj banci.

Stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s time da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Generalno, energetski razred pokazuje godišnju potrošnju energije po jedinici površine – kvadratnom metru (kWh/m2), što nam kroz energetski certifikat daje vrijednu informaciju prilikom odabira ili adaptacije novog doma.

Ono što ovaj tip kredita razlikuje od drugih stambenih, je da služi i za adaptaciju stana ili kuće kako bi se ostvario neki od najviših energetskih razreda: B, A i A+.

Što znači poboljšati energetsku učinkovitost?

Povoljnim uvjetima Sunčanih kredita OTP banka osigurava lakše dostupno financiranje i podršku građanima za adaptacije kojima žele svoja kućanstva učiniti funkcionalnijima i ugodnijima uz ostvarenje energetskih ušteda.

To može uključiti cijeli niz raznih zahvata, od termo izolacija fasade, obnova krovišta, ugradnje suvremene vanjske stolarije s izolacijskim staklenim rješenjima, ugradnjom solarnih panela, naprednih sustava upravljanja potrošačima energije i drugih metoda kojima se osigurava energetska učinkovitost i uštede.

Kakve uvjete nude Sunčani krediti?

Ako kupujete stan ili kuću niskog energetskog razreda, to ćete uz Sunčani kredit moći ugovoriti na rok otplate do 30 godina. Za obnovu postojećih stambenih objekata i njihovo opremanje u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti kredit možete ugovoriti s rokom otplate do 20 godina. Ovu vrstu kredita čini privlačnom i povoljnija fiksna kamatna stopa od regularne ponude stambenih kredita, ovisna o roku otplate. Prilikom sklapanja ugovora, nemate troškove procjene nekretnine. Iznosi kredita kreću se od 5000 do 200.000 eura.

Želite li "osunčati" svoj stan ili kuću, pogledajte ponudu za Sunčane kredite OTP banke i krenite u realizaciju održivih planova.

Pročitajte više