Reagiranje Fine: Nismo nikome sjeli na invalidninu, zaštitili smo je

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

SUKLADNO Zakonu o medijima objavljujemo reagiranje Fine na članak objavljen 29. rujna 2021. pod naslovom Lea (6) ima tumor, velika obitelj živi od jedne plaće. Fina im sjela na invalidninu.

"Na portalu Index je 29. rujna 2021. objavljen članak „Lea (6) ima tumor, velika obitelj živi od jedne plaće. Fina im sjela na invalidninu" na linku: https://www.index.hr/vijesti/clanak/lea-6-ima-tumor velika-obitelj-zivi-od-jedne-place-fina-im-sjela-na-invalidninu/2307328.aspx.

Spomenutim naslovom i rečenicom u tekstu ,, Fina je, piše dalje HRT, sjela na invalidninu, ovo što dobivaju za dijete za pomoć." netočno je i pogrešno prikazano djelovanje Fine, koja je u konkretnom slučaju, bez obzira što ovršitelj nije na vrijeme najavio uplatu sredstava koja su zaštićena od ovrhe, pomogla spomenutoj obitelji i omogućila im korištenje tih sredstava već isti dan. Ne znamo zašto je HRT propustio takvu netočnu rečenicu, no i njima je upućen zahtjev za objavom ispravka, sukladno Zakonu o elektroničkim medijima i Zakonu o medijima.
S obzirom na navedeno, činjenica da su mediji, uključujući i Vaš portal, iskoristili ovu tužnu obiteljsku situaciju s ciljem difamiranja Fine koja je upravo ovoj obitelji, unatoč nepoštivanju zakonom propisanih procedura, priskočila u pomoć, zaista je sablažnjujuća.

Stoga temeljem odredbi članka 56. Zakona o medijima, ovime zahtijevamo da objavite sljedeće reagiranje.

"ZAHVALJUJUĆI FINI OBITELJ DJEVOJČICE LEE JE ZAŠTITILA SVOJU INVALIDNINU

Sam naslov članka , Lea (6) ima tumor, velika obitelj živi od jedne plaće. Fina im sjela na invalidninu" i rečenica u tekstu „Fina je, piše dalje HRT, sjela na invalidninu, ovo što dobivaju za dijete za pomoć." je u potpunosti pogrešna informacija, s obzirom na činjenicu da je upravo zahvaljujući Fininoj brzoj reakciji, te unatoč pogrešno uplaćenim sredstvima na blokirani račun, obitelj Kajtazi isti dan primila ta novčana sredstva koja su Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima izuzeta iz ovrhe.

Čim je gospoda Kajtazi obavijestila Finu da su sredstva uplaćena na blokirani račun, Fina ih je u najkraćem mogućem roku prebacila na zaštićeni račun i time su postala dostupna obitelji Kajtazi za korištenje. Ni izjava gde Kajtazi ,,Sad smo to nekako pokušali zaštititi" nije u potpunosti točna, jer nije riječ ni o kakvom ,,pokušaju" nego o otvaranju zaštićenog računa na kojeg se mogu i moraju uplaćivati sredstva izuzeta od ovrhe.

Fina nema uvid niti saznanja je li ovršeniku, kada i po kojoj osnovi, uplaćen neki iznos na račun, već je, sukladno Zakonu i pripadajućim podzakonskim aktima, ovršenik dužan obavijestiti Finu o uplatama primanja i naknada izuzetih od ovrhe. No, imajući u vidu činjenicu da ovršenici često nisu dovoljno informiran, i odnosno ne ispoštuju regularni postupak, Fina im ipak omogućava da čak i u slučaju nepostupanja prema Zakonu, dodu do svojih sredstava. Ako se ovršenik sam javi Fini, kao u slučaju obitelji Kajtazi, odnosno ako banka primijeti da se radi o uplati koja je izuzeta od ovrhe, tada Fina izdaje nalog za otvaranje zaštićenog računa i u suradnji s bankom ovršenika daje nalog da se na zaštićeni račun prenesu sredstva koja su uplaćena na blokirani račun.

Mnogo je sličnih primjera Finine intervencije bilo nakon potresa na području Sisačko moslavačke županije, kada je Fina uputila apel bankama da svim klijentima iz stradalih područja koji imaju blokirane račune, omoguće korištenje novčanih sredstava koja su uplaćena kao pomoć u saniranju štete od posljedica potresa.

Stoga, s ciljem ispravnog informiranja javnosti i izbjegavanja ponavljanja slučaja obitelji Kajtazi, pozivamo ovršenike da se, u ovakvim i sličnim situacijama, obrate Fini koja će u svakom slučaju dati informacije o daljnjem postupanju, a ako je moguće, u suradnji s bankom ovršenika odnosno eventualno i ovrhovoditeljem, pomoći kako bi se sredstva koristila upravo za onu namjenu za koju su i uplaćena."


 

Pročitajte više