Reakcija na članak: A. Demirović ne širi znanstveno neutemeljene antivakserske ideje

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

INDEX je zaprimio reakciju na članak objavljen 10. travnja pod naslovom "Ovo su imena najvećih hrvatskih antivaksera".

Zahtjev za ispravak informacije zatražila je posredstvom odvjetnika Alma Demirović koji sukladno Zakonu o medijima objavljujemo u cijelosti.

"PREDMET:  dr. sc. Alma Demirović, dr. med.,  

                   zahtjev za ispravak objavljene informacije,

 - dostavlja se     

Poštovani,

obraćam Vam se u ime i po nalogu stranke gđe. dr. sc. ALME DEMIROVIĆ, dr. med. iz Zagreba

Naime, dana 10. travnja 2021. godine na Vašem cijenjenom mediju - portalu www.index.hr pod naslovom 'Ovo su imena najvećih hrvatskih antivaksera' objavljen je članak u kojem spominjete i gđu. dr. sc. Almu Demirović, dr. med., za koju, bez ikakve ograde, navodite da je jedan od najvećih hrvatskih antivaksera, a time i jedan od najpoznatijih širitelja straha od cijepljenja i relativizatora zaraznih bolesti, koji je općenito usmjeren na stvaranje straha od cijepljenja, što da je uglavnom rezultat dugogodišnje kampanje, te da je za očekivati da je postojano djelovanje antivaksera preko medija i društvenih mreža, uz probleme s cjepivom AstraZenece, imalo značajnog utjecaja na činjenicu da u Hrvatskoj mnogi odbijaju cijepljenje.

Nadalje, u rečenom članku se, bez ikakve ograde odnosom na gđu. dr. sc. Almu Demirović, dr. med., navodi i podnaslov 'Lažne vijesti šire se mnogo brže od istine', uz konstataciju u dijelu teksta kako se lažne vijesti u prosjeku šire 10 do 20 puta brže od istinitih, nakon čega se, opet bez ikakve ograde odnosom na gđu. dr. sc. Almu Demirović, dr. med., navodi i podnaslov 'Glavne hrvatske antivakserske zvijezde', uz konstataciju da, osim 12 spomenutih glavnih influencera, na Instagramu ima mnogo mikroinfluencera koji potiču dezinformiranje i imaju sve više slijedbenika, a budući da nemate sličnih podataka za Hrvatsku, da možete izdvojiti neke od najpoznatijih dugogodišnjih širitelja straha od cijepljenja od kojih su se, neki više, a neki manje, angažirali tijekom pandemije covida-19, većina njih tvrdi da zapravo nisu antivakcionisti, uglavnom da se predstavljaju kao razumni skeptici koji misle svojom glavom i propituju stvari, koji ne misle kao krdo ovaca, te kao zaštitnici naroda od zle farmaceutske industrije i drugih kojih profitiraju na ljudskim bolestima, pri ćemu većina od njih zarađuje na antivakserstvu i alternativnoj medicini.

Zatim se, u daljnjem slijedu rečenog članka, opet bez ikakve ograde odnosom na gđu. dr. sc. Almu Demirović, dr. med., navodi kako je svima navedenima zajedničko to da su svojim djelovanjem doprinjeli da se opravdani strah od covida-19 i drugih zaraznih bolesti relativizira, a strah od cijepljenja maksimira, te da je lista ljudi koji promiču antivaksersko raspoloženje u Hrvatskoj i regiji podugačka pa bi je bilo teško ovdje cijelu predstaviti, radi čega ćete izdvojiti samo one koji su najprepoznatljivi u medijima i na društvenim mrežama, te postavljate anketno pitanje Vašem cijenjenom čitateljstvu da u anketi odgovore na pitanje koga s liste koju navodite u daljnjem slijedu članka (u kojoj pak listi, izričito, punim osobnim imenom spominjete i gđu. Almu Demirović), doživljavaju najistaknutijim.

Po tome, u daljnjem slijedu rečenog članka ste postavili anketno pitanje Vašem cijenjenom čitateljstvu 'Koga smatrate najutjecajnijim hrvatskim antivakserom?', te se na četvrtom rednom mjestu navodi gđa. Alma Demirović.

Zatim se, u daljnjem tekstu članka, navodi podnaslov 'Alma Demirović', za koju navodite podatke o radnom mjestu i obiteljskom stanju, te tvrdnju da je jedna od prominentnih hrvatskih antivakserica, da je nastupala na više raznih skupova posvećenih antivakcionalizmu, među kojima i na tzv. Mirnom okupljanju povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenim cjepivom, gdje da je, između ostalih tamo spomenutih osoba, sudjelovala i sa Andrewom Wakefieldom, najpoznatijim guruom antivakcionalizma u svjetu. Njen profil na Facebooku da je pun kritika cjepiva, te relativizacije korone i epidemioloških mjera.

I na kraju rečenog članka se navodi, opet bez ikakve ograde odnosom na dr. sc. Almu Demirović, dr. med., da popis raznih promotora znanstveno neutemeljenih antivakserskih ideja i teorija zavjere u Hrvatskoj i regiji bi mogli nastaviti nizanjem likova sa šarolike liste raznih zanimanja i svjetonadzora, između kojih fizičkiih i pravnih osoba spominjete Udrugu HURA, te zaključujete kako je zbirni utjecaj svih osoba koje spominjete u rečenom članku na javno mnijenje hrvatskih građana sigurno katastrofalan.

Ovakva pisanja u navedenom članku nisu točna i istinita, dok se istima, kao i redakcijom samog članka, grubo vrijeđaju temeljna prava osobnosti gđe. dr. sc. Alme Demirović, dr. med. i to kao građanina, kao liječnice i kao znanstvenice.

Naime, ne odgovara istini da je gđa. dr. sc. Alma Demirović, dr. med., antivakser, da je širitelj straha od cijepljenja i relativizator zaraznih bolesti, te da svoj rad i djelovanje usmjerava na stvaranje straha od cijepljenja. Također, ne odgovara istini da je gđa. dr. sc. Alma Demirović, dr. med., antivakserska zvijezda, influencerica ili mikroinfluencerica, a posebice ne odgovara istini da zarađuje na antivakserstvu i na alternativnoj medicini. Isto tako, ne odgovaraju istiniti niti navodi da je dr. sc. Alma Demirović, dr. med., doprinjela relativiziranju opravdanog straha od covida-19 i drugih zaraznih bolesti, da je imala značajan utjecaj na činjenicu da u Hrvatskoj mnogi odbijaju cijepljenje, da je nastupala na više raznih skupova posvećenih antivakcionalizmu, te da je profil gđe. dr. sc. Alme Demirović, dr. med. na društvenoj mreži koju spominjete u rečenom članku pun kritika cjepiva, relativizacije korone i epidemioloških mjera.

Ne odgovara istini niti to da je dr. sc. Alma Demirović, dr. med., promotor znanstveno neutemeljenih antivakserskih ideja i teorija zavjere u Hrvatskoj i regiji, te da je njen utjecaj, kao i utjecaj Udruge HURA kojom predsjeda, na javno mnijenje hrvatskih građana sigurno katastrofalan.

Radi ispravnog informiranja Vašeg cijenjenog čitateljstva, dr. sc. Alma Demirović, dr. med. je odgovorna i cijenjena liječnica koja se u svom radu i javnom djelovanju drži svih pravila medicinske struke i znanstvenih postignuća, rukovodeći se temeljnim vrednotama koje su imanentne za sva uljuđena društva zemalja srednjoeuropskog kontinentalnog pravnog kruga kojima pripada i Republika Hrvatska. Sudjelovanje gđe. dr. sc. Alme Demirović, dr. med. povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenim cjepivom, a kako je to i razvidno iz naziva Mirnog okupljanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenim cjepivom, nije sudjelovanje na nekakvom skupu posvećenom antivakcionalizmu, nego predstavlja značajnu društvenu djelatnost u svezi promicanja svjesti građana o osobama koje su pretrpjele ozbiljne zdravstvene smetnje uslijed mogućih nuspojava uzrokovanih cjepivima, što je ozbiljan društveni problem koji podliježe javnoj raspravi, o kojem se pak nesmetano raspravlja u mnogim zemljama koje su članice Europske unije. Isto tako, dr. sc. Alma Demirović, dr. med., živi isključivo od primanja koje ostvaruje radeći kao liječnica na svom radnom mjestu, a ne od nekih drugih prihoda kako se to neistinito navodi u Vašem članku.

Slijedom svega navedenoga, temeljem odredbe članka 22., u svezi s člankom 40. Zakona o medijima ('Narodne novine' broj: 59/04., 84/11. i 81/13), molite se u prvom idućem izdanju Vašeg cijenjenog medija objaviti ovaj ispravak objavljene informacije."

Pročitajte više