Reakcije medija na slučaj Thompson (2)

"Nemam pojma što je bilo prije deset dana, a kamoli prije nekoliko godina, i uopće se ne sjećam pjesme o kojoj govorite" - izjavio je Marko Perković nakon što je web portal Index.hr obznanio (uz glazbenu podlogu) mračnu pjesmaricu "Jasenovac i Gradiška Stara", koji su "kuća Maksovih mesara."

Uz stihove a-la "...u Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila", "sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića", opaučen je primitivno nategnutom rimom i dobar dio biračkog tijela - "...Račane, jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te", te "...Gospe sinjska, ako si u stanju, uzmi Stipu a vrati nam Franju".

Trogodišnja starost izvedbe ne relativizira stravu ovog "stihovlja". Državno odvjetništvo meditira: "Procijeni li se da stihovi potiču na nacionalnu mržnju, sud će reagirati."

Dotle je Thompson izgleda već procijenio da ovaj put stvar možda i nije baš bezazlena (kao što se godinama minorizira popratna ikonografija njegovih koncerata), pa negira vjerodostojnost svog glasa na snimci, te izjavljuje "kako se danas svašta može učiniti na kompjutoru".

Zna li Thompson nešto više o kompjutorskim sustavima toliko sofisticiranim da mogu umjetno složiti izvedbu pjesme s devet deseteračkih stihova, uz prigodnu atmosferu?


Ivan Zvonimir Čičak, Jutarnji list, 3.1.2004.


VG, HTnet, 3.1.2004.

Nakon posljednjeg Thompsonova skandala s pjevanjem ustaških pjesama, na Internetu je pokrenuta peticija kojom se traži zabrana djelovanja ove desničarske pop zvijezde ...

Peticija nazvana pojavila se na Internetu odmah nakon skandala nastalog zbog pojavljivanja MP3-ce Thompsonove koncertne izvedbe pjesme Jasenovac i Gradiška Stara (duet s Joškom Tomičićem) u javnosti, koju je uz komentar objavio portal .

Podsjećamo, pjesma sadrži stihove kao što su:

Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara / Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure / U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila (ajmo ruke) / Oj Neretvo teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu (...)’

Tekst peticije prenosimo u cijelosti:

Marko Perković Thompson pjeva, snima i izvodi na koncertima pjesme koje veličaju koljače i zločince protiv čovječnosti.

Marko Perković prikazivan je na nacionalnoj televiziji, izdaje za najveću domaću diskografsku kuću, nastupa na najvećim stadionima, poziva ga se na gradske proslave.

Ovom peticijom tražimo:

1. od Croatia Recordsa da obustavi proizvodnju i prodaju Perkovićevih albuma,

2. od Hrvatske radiotelevizije da ne emitira Perkovićeve pjesme i videospotove,

3. od onih na koje se poziva - branitelji, crkva i politička desnica - da se distanciraju od njega

4. od institucija Republike Hrvatske, institucija županija, gradova i općina i svih ostalih javnih ustanova da više ne angažiraju Perkovića.
 
Peticija

Jozo Renić, Večernji list, 4.1.2004.

Što mu je to trebalo, ima svoju brojnu publiku, popularan je kod mladih...", komentira se ovih dana internetski glazbeni repertoar Marka Perkovića Thompsona.

Njegove junačke "Čavoglave" iz Domovinskog rata odavno su arhivirane: danas Marko ratuje protiv zdravog razuma, protiv dobrog ukusa, protiv svijeta, a možda će se sukobiti i s pravnom državom.

Državno odvjetništvo naime razmatra mogućnost njegova kaznenoga gonjenja zbog ovih stihova: "Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara / Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure / U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila / Oj Neretvo, teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu /.../ Oj Račane, j... ti pas mater, i onome tko je glasa za te / Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića..."

Premda će Thompson, kako bi ublažio prvi udar medija, kazati kako mu je to netko izmontirao prije nekoliko godina i da nikada nije bio ustaša niti je veličao zločine, vjerojatno se neće izvući iz sveopće osude, jer su moralni i estetski kriteriji većine hrvatskih domoljuba ipak nešto viši od tih niskih stihova.

A glede problema i kvocanja koje bismo zbog toga ponovno mogli trpjeti, sigurno se ni Thompsonovi junaci iz Drugog svjetskog rata ne bi složili s autorom.

Kome onda sve to treba? Jedne se novine usuđuju zaključiti da su ovakvi glazbeni pamfleti možda već urodili plodom, spominjući nedavni navijački obračun južnjaka i sjevernjaka u Dugopolju ili čak plašenje ptica na Vranskom jezeru.

Uz tu pomalo apsurdnu tezu kako se glazbom dolazi do nasilja - imajući na umu i takozvanu angažiranu umjetnost iz doba socijalizma, kada se nasiljem dolazilo do glazbe - dijagnostičari društvenih devijacija mogli bi se osvrnuti i koju godinu unatrag.

U nas je, na primjer, rado bila slušana i metalic skupina AC/DC, koja se u svojim pjesmama obraća samom vragu pa im se na koncertima navodno događaju neobjašnjive pojave.

Grupa "Black Sabath" poznata je po ovim stihovima, koji su šokantni ali su zabavljali mladež u Americi: "Oduzmi si život, ubij nekoga, nitko neće plakati". Skupina "Rolling Stones" izvodila je skladbu po nazivom "Simpathy for the Devil", za koju je sam Jagger rekao da uvijek izazove tučnjavu u publici.

Da ne spominjemo pjesmu Boba Geldofa "I don"t like Mondays": učenica iz Engleske potaknuta njome u svojoj je školi jednog ponedjeljka jednostavno pobila profesore...

Ipak, za razliku od globalnih rokerskih veličina, čiji "sotonizam" jedva itko primjećuje, Thompsonove pastirske "budnice" danas su hitovi koji se rado preslušavaju - osobito u Tel Avivu i Bruxellesu...


Dražen Stojčić, Osijek Online, 4.1.2004.

Domaći news portal Index.hr nedavno je otkrio i objavio live snimku pjesme ˝Jasenovac i Gradiška Stara˝ u izvođenju domaćeg pjevača Marka Perkovića Thompsona i, kako se tada vjerovalo, Joška Tomičića.

Riječ je o pjesmi u kojoj se pjeva o logorima Jasenovac i Gradiška stara, a veličaju se Jure Francetić i Maks Luburić, koji su odgovorni za veliki broj smrti Srba, Židova, Roma, Hrvata i drugih u vrijeme NDH.

Nakon velike medijske pozornosti koju je otkriće portala Index.hr privuklo i javne osude spornih stihova, slučaj je privukao pažnju i Državnog odvjetništva koje je najavilo pokretanje istrage kako bi utvrdilo potiče li pjesma ˝Jasenovac i Gradiška Stara˝ nacionalnu mržnju.

Istražujući dublje cijelu aferu, novinari Index.hr-a jučer su kontaktirali uredništvo Osijek-onlinea, pokušavajući potvrditi najnovije spekulacije da je live snimka pjesme napravljena upravo u Osijeku, na Thompsonovom koncertu u dvorani Zrinjevac održanom u prosincu 2002. godine.

Iako inače redovito pratimo sve veće koncerte domaćih i stranih glazbenika, nastup Thompsona u Zrinjevcu nismo pratili jer nam organizatori nisu željeli dati ni jednu akreditaciju, što nam se otkad Osijek-online postoji nije ni jednom dogodilo.

U međuvremenu su novinari Index.hr-a došli u posjed snimke čitavog osječkog koncerta, a među snimljenim pjesmama se doista nalazi i sporna ˝Jasenovac i Gradiška Stara˝. Kako piše Index.hr pjesmu je s Thompsonom otpjevao prateći vokal iz njegovog banda Tiho Orlić, a ne Joško Tomičić koji je poginuo 2000. godine.


Jedan od najpopularnijih hrvatskih pjevača Marko Perković Thompson trebao je u studenome prošle godine nastupiti u Amsterdamu i Rotterdamu, ali su nizozemske vlasti spriječile nastupe ˝zbog isticanja fašističkih obilježjä˝. Nakon afere s pjesmom ˝Jasenovac i Gradiška Stara˝ Thompson je Novom Listu rekao kako se ne sjeća da je ikada pjevao tu pjesmu, a dodao je i kako se kompjuterskom montažom danas može svašta napraviti.

Index.hr je objavio i transkript pjesme ˝Jasenovac i Gradiška Stara˝, kojeg prenosimo u cijelosti.

˝Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara" (...)

Pročitajte više