Reakcije na novi prijedlog rezolucije o Iraku

NOVI nacrt rezolucije o Iraku što su ga Vijeću sigurnosti UN-a zajednički podnijeli Velika Britanija, Sjedinjene Države i Španjolska, izazvao je oprečne reakcije u svijetu.

Novom nacrtu rezolucije - u kojem se navodi da Bagdad nije iskoristio svoju posljednju mogućnost da se mirno razoruža i izbjegne rat - suprotstavili se se Francuska, Njemačka i Rusija objavljivanjem memoranduma kojim pozivaju na četveromjesečno produljenje UN-ove misije inspekcije oružja u Iraku.

U memorandumu, koji je podržala i Kina, također se tvrdi da bi ´vojna opcija trebala biti posljednje sredstvo´, te da ´danas ne postoje uvjeti za uporabu sile´.

Novu rezoluciju podržali su Japan i Australija.

Glasnogovornik japanske vlade Yasuo Fukuda izjavio je da je nova rezolucija ´odgovarajuća´, te da osigurava posljednju priliku za mirno razoružanje Iraka.

´Smatramo da je nova rezolucija dio napora da se učini posljednji diplomatski pritisak kako bi se osiguralo mirno rješenje problema. Zamisli koje stoje iza rezolucije su odgovarajuće´, rekao je Fukuda.

Australija je priopćila da UN mora podržati novi prijedlog rezolucije ako želi zadržati kredibilitet.

Australski premijer John Howard rekao je da je nova rezolucija test kojim UN mora dokazati da želi dosljedno provesti rezoluciju 1441 o razoružanju Iraka.

´Nakon što sam pročitao rezoluciju, teško mogu vjerovati da bilo koja strana ili država koja je glasovala za rezoluciju 1441 može sada glasovati protiv ove rezolucije´, rekao je Howard.

Meksiko je priopćio da će zadržati svoj ´neovisni položaj´ glede Iraka, razmotriti sadržaj rezolucije, te iznijeti svoje stajalište u predviđenom roku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Tri zemlje u razvoju, trenutačno članice Vijeća sigurnosti, Kamerun, Angola i Pakistan, još uvijek nisu odlučile hoće li podržati novu rezoluciju, a Sirija se izjasnila protiv.

Na marginama summita nesvrstanih u Kuala Lumpuru, Kamerun i Pakistan su priopćili da moraju pažljivo proučiti tekst nove rezolucije kako bi mogli odlučiti o tome hoće li ju podržati.

Angola je ustvrdila da Washington prvo mora objasniti zašto je potrebna druga rezolucija o Iraku prije nego donese svoju odluku.

Sirijski potpredsjednik Abdel-Halim Khaddam rekao je u Kuala Lumpuru da ´nema opravdanja za podnošenje novog nacrta rezolucije´. ´Inspektori rade svoj posao na provedbi rezolucije 1441. Zbog toga se ne slažemo s ovim nacrtom´, rekao je Khaddam.

Upitan noće li Sirija glasovati protiv nove rezolucije, on je rekao: ´Naravno´.

Protiv nove rezolucije izjasnio se i Novi Zeland. Novozelandska premijerka Helen Clark rekla je da njezina vlada smatra kako se za rješavanje iračke krize trebaju iskoristiti sva diplomatska sredstva.

Ona je, međutim, dodala da je za Novi Zeland to akademsko pitanje budući da ta zemlja nije članica Vijeća sigurnosti.

Glasovanje o rezoluciji u Vijeću sigurnosti očekuje se tek kroz dva tjedna.

Pročitajte više