Reakcije na Radmanovo ljubljenje ministrice: Sramota, jako neugodno za gledati

Screenshot: Twitter

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jutros je na konferenciji o jačanju i proširenju Europske unije u Berlinu izazvao incident zbog kojeg je brzo postao hit na internetu. Snimka u kojoj pokušava poljubiti njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock munjevito se proširila medijima i društvenim mrežama, a za Index su je komentirale aktivistica za ženska prava i predsjednica Zaklade Solidarna Sanja Sarnavka i saborska zastupnica te članica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Ivana Kekin.

"Naprosto je to jedan veliki gaf"

Sarnavka kaže da, iako ju od ministra više ništa ne može iznenaditi, ipak ne bi njegov postupak nazvala uznemiravanjem, već nepristojnošću. "To je jedan gaf koji je vrlo teško zamisliv u diplomaciji, kada gledate sa svih strana, uvijek žena određuje do kojem mjere će se netko ponašati. Ona pruža ruku, a ne muškarac. Ona daje znak i ona bi trebala jasno postavljati granice dokle ide moj prostor u koji ti mogu dopustiti da uđeš.

Naprosto je to jedan veliki gaf, pogotovo u diplomaciji koja je sva uštogljena, pazi se na svaku riječ, a onda se isto tako treba paziti na svaki pokret i na svaku gestu", rekla je.

"Ali od Radmana, koji uopće nije osoba za funkciji ministra vanjskih poslova, ništa me ne začuđuje. On je valjda u konstantnoj euforiji, ujutro pogleda bankovne račune pa je onda sretan i lebdi pola metra iznad zemlje, a glavu baš i ne koristi tako često. On inače nikada ništa pametno ne kaže.

Sada je uspio i ovo će postati jedan viralni meme koji će svi gledati i smijati se, što je loše. Iako mene puno više brine kako se glasalo u UN-u, a ne ta gesta koja pokazuje njegovu nesposobnost. Vjerojatno će i gospođa Baerbock sama komentirati "koji bedak", no ipak to neće imati utjecaja na hrvatsku diplomaciju", smatra Sarnavka.

"Ponovo je pokazao da mu nedostaje diplomatske vještine"

Radmanov je gaf komentirala i Ivana Kekin. "Ministar je ponovo pokazao da mu nedostaje diplomatske vještine, poznavanja protokola, no i osnovnog bontona.

Čitavu je scenu iznimno neugodno za gledati jer pokazuje izostanak poštovanja prema Annaleni Baerbock kao i instituciji koju predstavlja. Ovo je nažalost još jedan u nizu gafova Gorana Grlića Radmana kojim sramoti sebe, no nažalost i zemlju koju predstavlja, dakle sve nas", rekla je.

Pročitajte više