Reakcije na snažan potres: "Skočila iz kreveta, ormari i lusteri drmali na najjače"

Screenshot: EMSC

JUTROS u 6.28 novi snažan potres zatresao je Hrvatsku. Jako se i dugo tresao i Zagreb, iako je epicentar bio kod Petrinje. Prema prvim procjenama EMSC-a, potres je bio snage 5,1 po Richteru. Osjetio se u gotovo cijeloj Hrvatskoj. Čini se da materijalne štete nema.

> Potres snage 5,2 Richtera 50 kilometara od Zagreba, jako se osjetio u Zagrebu

Donosimo reakcije čitatelja.

"Treslo se 15-20 sekundi, probudilo me", napisao je jedan stanovnik Ivanić Grada na stranici EMSC.

"Evo javljam vam se u vezi potresa. Suprug i ja smo jako osjetili potres, spavali smo i probudio nas je grozan zvuk i podrhtavanje, krevet nam se tresao i trajalo je par sekundi... Imamo četvoro djece, blizanke od 16 i pol su se probudile i jako prepale, a decki (10 god i 1 god i 8 mj) spavaju i nisu hvala Bogu nista osjetili. Pišem vam iz Brezovice, Grad Zagreb."

"Jako je treslo u Koprivnici, skočila iz kreveta, ormari i lusteri drmali na najjace, 2 minute PTSPa opet!"

"Javljam se iz Novog Zagreba, potres se osjetio jako. Međutim bio je drugačiji nego onaj najjači u Zgb. Više je podrhtavalo nego treslo kao prošli puta. Ko' da se sada namještala zemljina kora a ne odvajala."

"Gornja Dubrava 6,27

Ljuljalo kao u čamcu dugim amplitudama i trajalo dulje nego obično kao nikad stati. Nove štete nema samo stara više zijeva"

"Osjetilo se i u Varaždin u, treslo je neki par sekundi."

"Nešto prije 06:30 u  Brezniku Plešivičkom kraj Jastrebarskog osjetilo se snažno podrhtavanje - ljuljanje bez uobičajene tutnjave koja obično prati tu seizmološku aktivnost."

"Osjetio se u Osijeku, na visim katovima."

"Zdravo, pisem iz Cazina (BiH) potres se jako osjetio, sve po kuce se zdrmalo, sudje padalo, mnogo jace nego prosli potres kad je bi u Zagrebu, sad trebamo tek vidjeti koja je steta nastala. Lijep pozdrav iz Cazina"

"Bože, ne opet"

"Strogi centar. Prvo sam pomislio; Bože ne opet...kad je stalo - Pa dobro dokle više, kada će završiti ova godina...

Procjena mi je bila 4.9 do 5.2, nije ništa padalo po stanu ali je drvena konstrukcija škripala...a tek smo vratili zabatni zid srušen u prošlom potresu...dimnjak još nije izgrađen.... stvarno... dokle više?"

"Probudio me snažan potres, Škripali i tresli se ormari, bio drugačiji od onoga u proljeće. Pomislila sam da nije epicentar u Kašini već negdje drugdje, užas što nas snašlo ponovno"

"Lijepo buđenje. Zaprešić. Dobro je prodrmalo."

"U Svetoj Nedelji jako se osjetio potres, zaljuljali su se ormari.."

"Mi smo u Petrinji, osjetili smo potres jako dobro, odmah smo se digli iz kreveta i pod prvi stok smo stali. Treslo se jako i stvari su padale sa zida i ima materijalne stete ali ne previse."

"Potres se osjetio u Puli. Kao da netko pokreta krevet lijevo desno.
Ptica u kavezu se uznemirila."

"Ja sam iz Splita. Osjetio sam drmanje stolice na kojoj sjedim i drmanje frižidera. Trajalo je par sekundi."

"Aleja pomoraca zagreb 15kat, za razliku od prvog zgrada se nije ljuljala jako, tako da je osjecaj bio kao 4, onaj prvi sto je bio blize zagrebu je zaljujao zgradu dobrih minutu"

"Dobro jutro . Svi smo dobro !!! Javljam se sa šalate-zg. Osjetio se po mojoj procjeni puno manje jer je bio plitki , nije ugodno nikako.....trajao je dosta dugo .."

"Potres se jako osjetio i na području između Zeline i Novog Marofa"

"Javljam da sam osjetila potres u Osijeku. Slično je treslo kao proljetos i ponovo sam igrom slučaja bila budna. Kako vidim po Facebooku nisam ga jedina osjetila u Slavoniji."

"Jako se osjetio, skocila sam iz kreveta, misla sam da sanjam. Dugo je trajalo. Kao na valovima, samo sto nisam bila u nikakvom camcu, nego u sobi na krevetu. Jace sam osjetila nego onaj u 3. mjesecu... Uzas...

Mali Erjavec, Ozalj"

"Probudio me snažan potres, Škripali i tresli se ormari, bio drugačiji od onoga u proljeĆe. Pomislila sam da nije epicentar u Kašini već negdje drugdje, uzas što nas snašlo ponovno"

"Slavonski Brod kao da vozio auto puni gas bez auspuha i onda nakon par sekundi ljevo desno i to je to"

U Svetom Ivanu Žabno, čuo sam tutnjavu, i podrhtavanje tla  koje je trajalo cca 15 sek.

> Sve pratite ovdje

Pročitajte više