Reakcije odvjetnika: Biti branitelj je časno, a Registar je trebala objaviti država

ODVJETNICI koji su se našli kao branitelji na Haškom sudu za Index su komentirali ilegalnu objavu Registra branitelja, dokumenta koji je do jučer bio najstrože čuvana tajna u našoj zemlji.

Anto Nobilo, Jadranka Sloković i Luka Mišetić smatraju kako obrana osumnjičenih za ratne zločine nema veze s Registrom niti će ta objava utjecati na Haški sud.

"Ne znam zašto se ne bi znalo tko je branio Hrvatsku"

"Meni se čini da je čast biti branitelj u Hrvatskoj, ne vidim zašto nešto što je jedna časna pozicija ne bi bila objavljeno i zašto se ne bi znalo tko je sve, imenom i prezimenom, branio našu državu", kazao je za Index odvjetnik Anto Nobilo te dodao kako objava Registra nema veze s Haškim sudom. Nobilo dodaje i kako je država trebala objaviti Registar, a nije se smjelo dogoditi da bude objavljen u jednoj individualnoj akciji grupe ljudi.

Odvjetnica Jadranka Sloković ističe kako se, kao pravnica, protivi da se na takav način objavljuju podaci, zato što je protuzakonito. "Budući da se radi o podacima koji su zaštićeni nekim određenim stupnjem povjerljivosti od strane nadležnih tijela, bez njihova odobrenja to se nije moglo objaviti", tvrdi Sloković te dodaje da je ona, u načelu, za objavu Registra branitelja. "Jer čim ne daješ ljudima uvid u takvu vrstu materijala kod njih se javlja dojam da ima nečeg sumnjivog", kazala je za Index Sloković te dodala da državna tijela s Registra trebaju skinuti oznaku tajnosti i objaviti ga u cijelosti, a samo da treba paziti da se ne objave neke privatne stvari, kao što je invaliditet. "Učešće u Domovinskom ratu ne mora biti tajna", zaključuje Sloković.

"Ako je tajan, onda se Registar ne bi smio objaviti"

Haški odvjetnik generala Ante Gotovine, Luka Mišetić, tvrdi da objavu Registra nije povezivao s obranom generala na sudu. "Politiku o tome treba li objaviti, to ću ostaviti političarima i Vladi u Hrvatskoj. Čisto po zakon, ako je to tajna, onda ga se ne bi smjelo objaviti", rekao je za Index Mišetić i dodao da on osobno nije ni  za, ali niti protiv, objave Registra.

"Meni je zanimljivo, gdje bi to pitanje stalo. Bi li svi oni koji primaju novac od države trebali imati objavljena imena? Zašto baš branitelji, a ne svi oni koji primaju nešto od države pa da se može provjeravati imaju li oni uvjete za primanje mirovine ili nekih drugih socijalnih davanja", kazao je Mišetić te naglasio da ovo pitanje komentira kao pravnik, a ne kao odvjetnik generala Gotovine.

Pročitajte više