Reakcije stalnih članica Vijeća sigurnosti na izvješće o Iraku

STALNE članice Vijeća sigurnosti UN-a SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina oprečno su  reagirale na izvješće inspektora za nadzor oružja u Iraku.

Američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte u prvoj je svojoj reakciji na izvješće kazao da ´Irak evidentno nema nikakvu namjeru surađivati s međunarodnom zajednicom i sam se razoružati´.

´Proces inspekcija u Iraku se nastavlja, ali vrijeme je odbrojano´, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Arie Fleischer koji je podsjetio da predsjednik Bush nije misiji inspektora odredio rok.

´Predsjednik je zabrinut jer Ujedinjeni narodi pokazuju svijetu da postoje brojni razlozi zbog kojih smatramo da Irak posjeduje smrtonosno oružje´, dodao je Arie Fleischer.

Radi se o prvoj reakciji Bijele kuće nakon što je izvješće šefova inspektora UN-a u Iraku Hansa Blixa i Mohameda ElBardeia predstavljeno u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a.

Blix je podnio izvješće o dvomjesečnoj suradnji Iraka s inspektorima u kojoj je ocijenio da im je Bagdad omogućio pristup mjestima koje su željeli posjetiti, ali je također ostavio brojna pitanja bez odgovora u pogledu svojih programa zabranjenog oružja.

Britanski ministar vanjskih posova Jack Straw izjavio je da izvješće inspektora pokazuje da je iračka suradnja s međunarodnom zajednicom ´šarada´. ´Ovo je klasičan dokaz da se Sadam Husein poigrava s inspekcijama. Surađuje u procesu, ali ne i u sadržaju´, kazao je Straw.

Francuski veleposlanik u Ujedinjenim narodima je izjavio da se ´inspekcije o iračkom razoružanju odvijaju bez poteškoća i donose rezultate´.

´Ali Irak mora aktivnije surađivati, sukladno rezoluciji 1441´, naglasio je Jean-Marc de La Sabliere nakon sastanka Vijeća sigurnosti.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Juri Fedotov izjavio je u Moskvi da inspektorsko izvješće ne daje ´nikakva temelja za usvajanje nove rezolucije u Iraku kojom bi bila autorizirana strana intervencija u toj zemlji´. Francuska je još ranije priopćila da bilo kakva uporaba sile protiv Iraka zahtijeva novu rezoluciju.

Zamjenik kineskog veleposlanika pri UN-u Zhang Yishan izjavio je da većina članica Vijeća sigurnosti smatra da ´nema nikakva razloga prekinuti inspekcije u Iraku i da se one stoga moraju nastaviti´.

Pročitajte više