Reakcije svijeta na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Libanonu

REZOLUCIJA 1701 Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu krvoprolića u Libanonu i Izraelu udovoljava predloženim zahtjevima, ocijenile su obje zemlje ali istodobno su upozorile da prekid neprijateljstva neće zaživjeti na terenu ne iskorijene li se uzroci sukoba koji su, unatoč rezoluciji, nastavljeni i u subotu ujutro s novim žrtvama.

Libanon sumnja u uspjeh rezolucije kojom se poziva na prekid sukoba koji već mjesec dana hara Libanonom, proizlazi iz govora što ga je privremeni ministar vanjskih poslova Tarek Mitri izrekao u New Yorku pred Vijećem nakon jednoglasnog donošenja rezolucije. "Već mjesec dana, pred očima međunarodne zajednice, Izrael opsjeda i razara Libanon uzrokujući humanitarnu i ekološku katastrofu", kazao je Mitri i oštro napao Izrael za čije četverotjedno topničko granatiranje i zračno bombardiranje rekao da je "strategija terora".

Riječ je o "nesrazmjernom, pa i besramnom i neopravdanom odgovoru" na Hezbollahovo raketiranje sjevera Izraela, rekao je.

"Nepotpuni prekid vatre nije pravi prekid... Libanonci nemaju povjerenja u izraelsko razlikovanje između 'obrane' i 'napada', vojne operacije moraju se bezuvjetno prekinuti", rekao je Mitri.

Izrael je pak upozorio međunarodnu zajednicu na prijetnju "veće tragedije" na Bliskom istoku ako rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti ne dovede do promjena u Libanonu.

"Sama rezolucija neće učiniti ništa", rekao je izraelski veleposlanik u UN-u Dan Gillerman "Ne budu li se mehanizmi iz ove rezolucije primjenjivali odlučno i brzo, vratit ćemo se za ovaj stol ako ne za tjedan dana, onda za mjesec ili godinu, i naći se pred još težom tragedijom", kazao je Gillerman.

"Teroristi koje, bez trunka sumnje, sve ubojitijim oružjem opskrbljuje Iran, ponovno će se ohrabriti ne pokažemo li odlučnost i zalaganje", upozorio je Gillerman te naglasio da "Izrael, kao i svaka država, ima pravo i obvezu da svoje građane brani od bezrazložnih napada Hezbollaha".

Drugi čovjek izraelske vlade, Shimon Peres, ocijenio je da tekst rezolucije "udovoljava gotovo svim (izraelskim) zahtjevima" i dodao "To je bez presedana".

"Rezolucija opravdava izraelsko stajalište... da je Hezbollah taj koji je prvi napao. Ona zahtijeva oslobađanje dvojice otetih vojnika, stvara demilitariziranu zonu s 15.000 libanonskih vojnika i do 15.000 vojnika UNFIL-a i drugih vojnika", rekao je Peres.

Međutim, libanonski tisak nije ništa manje uvjeren u to da su pobijedila libanonska stajališta.

Ti su dnevni listovi, međutim, tiskani rano ujutro prije nego li je Izrael službeno najavio i počeo operaciju velikih razmjera za koju je izraelski general Alon Friedman kazao da bi mogla trajati "više tjedana".

"Libanon je dobio bitku u Vijeću sigurnosti: potpuno povlačenje", piše dnevnik Al-Liwaa, podsjećajući na napore koje je Bejrut uložio kako bi tekst pozvao na potpuno povlačenje izraelskih vojnika iz Libanona.

Na terenu je u subotu ujutro izraelska vojska nastavila napredovati prema rijeci Litani, strateškoj crti na jugu Libanona u ofenzivi na šijitsku miliciju Hezbollah, a u jutarnjim napadima izraelskog zrakoplovstva ubijeno je pet civila.

Hezbollah je pak nastavio raketirati izraelske ciljeve ispalivši više od dvadest raketa, prenijele su agencije.

Međunarodna zajednica pozdravila je u subotu rezoluciju 1701 o prekidu krvoprolića u Libanonu i Izraelu koju je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a no glavni tajnik svjetske organizacije žali što je to učinjeno tako kasno dok Iran ocjenjuje da prihvaćeni tekst služi izraelskim interesima.


Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izrazio je u petak žaljenje što je nesposobnost Vijeća sigurnosti da ranije donese rezoluciju kojom bi se prekinulo krvoproliće u Libanonu, uzdrmalo povjerenje svijeta u tu ustanovu.

"Iznevjerio bih svoju dužnost kad ne bih rekao koliko sam razočaran što se Vijeće nije dogovorilo puno, puno prije", rekao je ministrima i veleposlanicima petnaesterih država članica.

Nekoliko ministara vanjskih poslova, među kojima i američka državna tajnica Condoleezza Rice i britanski i francuski ministri Margaret Beckett i Philippe Douste-Blazy sudjelovali su na toj sjednici.

Američka državna tajnica rekla je da "prihvaćanjem ove rezolucije međunarodna zajednica pomaže da se utre čvrst put miru između Libanona i Izraela kako bi se prekinule patnje i nasilje koji su vladali posljednjih mjeseci".

Negativne ocjene o rezoluciji izrekao je iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki, koji boravi u Sani (Jemenu) gdje je ustvrdio da je rezolucija "jednostrana" i služi "više interesima cionističkog režima", prenijela je državna televizija.

"... Ona mora biti dopunjena. Ako stajališta libanonske vlade nisu uzeta u obzir, rezoluciju ne može prihvatiti libanonski narod i vlada", rekao je Motaki.

Islamska Republika Iran ne priznaje državu Izrael i glavni je pokrovitelj libanonskog šijitskog pokreta Hezbollah koji ratuje protiv Izraela.

Egipat je pak pozvao na "trenutačni" prekid vatre koji "Izrael mora odmah potpuno poštovati kako bi se omogućila primjena političkog sporazuma", izjavio je minstar vanjskih poslova Ahmed Abou Gheit.

"Prvi je uvjet tog političkog sporazuma totalno povlačenje izraelske vojske iz svih libanonskh područja", napisao je Gheit u priopćenju.

Izrael je u subotu ujutro ponovo zračno napadao Libanon i najavio operaciju velikih razmjera do rijeke Litani, koju drži strateškom granicom.

Kina "pozdravlja i podupire rezoluciju", objavila je službena agencija Xinhua citirajući ministarstvo vanjskih poslova Kine, jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Japan je pozdravio rezoluciju u priopćenju ministarstva vanjskih poslova u kojem se kaže da će Tokio aktivno pridonijeti vraćanju mira i stabilnosti u regiji.

Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer kazao je da "rezolucija ne znači i kraj krize" već je potrebno razriješiti uzroke sukoba.

Prema anketi većina Australaca protivi se evenutalnom slanju svojih mirovnih snaga u Libanon, za razliku od Novog Zelanda čija je premijerka Helen Clark pozdravila rezoluciju uz najavu da će "razmotriti kakvu bi ulogu u mirovnim snagama UN-a na jugu Libanona" mogli preuzeti novozelandski vojnici.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo rezolucijom i pozvala na njezinu "brzo i dosljednu provedbu", ali nije precizirala hoće li njemačka vojska (Bundeswehr) sudjelovati u jačanju mirovnih snaga UN-a u Libanonu (UNFIL).

Francuski predsjednik Jacques Chirac pozdravio je "jednoglasno prihvaćanje teksta" u Vijeću sigurnosti UN-a i najavio da će "Francuska sudjelovati u provedbi rezolucije poglavito u (sastavu) novog UNFIL-a".

Pročitajte više