Rebalansom proračuna preraspodjela oko milijardu kuna

MINISTARSTVO financija idućeg će tjedna Vladi uputiti prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu kojim bi se u proračun preraspodjelilo oko milijardu kuna, a mjere koje će se predložiti vode ka deficitu proračuna od 4 do 4,2 posto BDP-a, najavljeno je danas iz Ministarstva financija.

O prijedlogu rebalansa i paketu mjera, koje bi trebale dati dugoročne rezultate, izaslanstvo Ministarstva razgovarat će s MMF-om u Washingtonu, kamo putuje sutra.

Planirani rebalans i paket mjera danas je, pak, raspravio vrh HDZ-a i vrh Vlade, a na brifingu za novinare u Ministarstvu financija predstavili su ga čelnici tog resora.

Planiranim rebalansom proračuna predviđa se smanjiti materijalne rashode za 437 milijuna kuna, kod subvencija se planira uštedjeti oko 140 milijuna kuna, a ostale pomoći i subvencije smanjiti za oko 400 milijuna kuna.

Tako ušteđenih oko milijadu kuna, tumače u resoru financija, preraspodjelilo bi se u korist izdataka za mirovine u iznosu od oko 470 milijuna kuna, iznos sredstava za plaće povećao bi se za 313 milijuna kuna, ostale naknade povećale bi se za oko 120 milijuna, a rashodi za poticanu stambenu štednju za oko 80 milijuna kuna.

Iz Ministarstva također ističu da, s obzirom na prihodnu stranu proračuna i poboljšanu naplatu posljednjih mjeseci, neće biti potrebe za uvođenjem novih poreza ili povećanjem postojećih.

Razmišlja se jedino o ukidanju nulte stope PDV-a za organizirani dolazak stranih turista. Vjerojatno bi se umjesto nulte stope za to išlo na diferenciranu stopu, koja bi vrijedila od početka iduće godine, najavljuju iz Ministarstva.

Paket mjera koje bi trebale dati dugoročne rezultate i o kojima će hrvatsko izaslanstvo, koje će voditi ministar Ivan Šuker, pregovarati s MMF-om, odnosi se na izmjene nekoliko zakona - o zdravstvenom osiguranju, o poticanoj stambenoj štednji, o državnim potporama, na izmjene Akcijskog plana o zapošljavanju, te na mirovine, odnosno metodologiju za indeksaciju mirovina, o čemu će se razgovarati s umirovljenicima.

Za promjenu formule za indeksaciju mirovina nije definiran nikakav rok, jer je to, kažu u Ministarstvu, stvar pregovora s umirovljenicima.

U Ministarstvu financija ističu da razmišljaju o uvođenju imovinske kartice, jer je bez nje nemoguće doći do imovinskog cenzusa, a on bi trebao biti osnova za sve socijalne naknade.

Imamo već 90 posto rješenja za uvođenje kartica, a osnovni je problem kako rješiti pitanje dosadašnjeg razdoblja, odnosno unatrag, jer to, napominju u Ministarstvu, može biti razlog političkih prepucavanja.

Stoga u resoru financija ističu kako oko imovinskih kartica treba postići politički konsenzus. Već se tri, četiri godine priča o imovinskim karticama, ali dok nema političke volje, nema ni kartica, naglašavaju u Ministarstvu.

(Hina) xbn yjn

Pročitajte više