Redukcija pitke vode u Istri ostaje na snazi

Foto: PIXSELL/Srecko Niketic

MJERE redukcije prvog stupnja pitke vode u Istarskoj županiji ostaju na snazi, zaključeno je danas na redovnoj tjednoj sjednici Koordinacijskog tijela za praćenje stanja vodoopskrbe u Istarskoj županiji.

Dosadašnji učinci mjera, koje se primjenjuju od 17. srpnja, zadovoljavajući su, no razina vode u akumulacijama i izvorima se zbog premalih količina padalina na području Istarske županije u proteklom i ovom tjednu nije povisila, pa mjere redukcije pitke vode ostaju na snazi.

Nezapamćena suša

Župan Boris Miletić istaknuo je kako se mnoge europske zemlje suočavaju s nezapamćenom sušom, posljedica čega su rekordno niski vodostaji i nestašica pitke vode, te uvode restriktivnije mjere nego što su to one u Istarskoj županiji.

Toplinski valovi i suša, nažalost, traju već nekoliko mjeseci ne samo u Hrvatskoj, odnosno u Istri i u Gorskom kotaru, nego i u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i susjednoj Sloveniji.

"Svjedoci smo nepovoljnih vremenskih uvjeta koji nas prisiljavaju na štednju pitke vode te zahvaljujem istarskim građankama i građanima, kao i gostima koji borave u Istri, na odgovornosti koju su pokazali otkad traju mjere redukcije i postignutim rezultatima. Samo zajedničkim naporima uspjet ćemo prebroditi ovo izazovno razdoblje i osigurati dovoljnu količinu pitke vode u Istri do kraja ove rekordne turističke sezone", rekao je župan Miletić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više