Regionalni ministri obrane na sastanku 15. travnja u Sarajevu

MINISTRI obrane zemalja jugoistočne Europe sastat će se 15. travnja u Sarajevu kako bi razgovarali o uzajamnoj suradnji i učvršćenju mira i stabilnosti u regiji, najavio je u srijedu ministar obrane Bosne i Hercegovine Nikola Radovanović.

On je novinarima u Sarajevu pojasnio kako će ovo biti prvi sastanak takve vrste, a održat će se u okviru Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojemu BiH trenutačno predsjedava.

"Cilj nam je zajednički raditi na stabiliziranju mira i demokracije", kazao je Radovanović.

On je istodobno naznačio kako će ministri obrane razgovarati i o konkretnim oblicima suradnje, primjerice u području obuke profesionalnih pripadnika vojnih snaga kao i o načinima uzajamne pomoći u cilju približavanja cijele regije euroatlanskim integracijama.

Uz Grčku, Tursku, Bugarsku i Rumunjsku koje su punopravne članice NATO, na sastanku u Sarajevu trebaju biti zastupljene i Hrvatska, Makedonija i Albanija koje su načinile važne korake prema Savezu, dok se BiH i Srbija i Crna Gora tek pokušavaju kvalificirati za primanje u program "Partnerstvo za mir".

Ministar Radovanović najavio je kako će na ovom skupu biti i predstavnici NATO-a, OESS-a, Europske unije te Pakta o stabilnosti.

Očekuje se kako će ministri obrane zemalja jugoistočne Europe usvojiti i posebnu izjavu o uzajamnoj suradnji.

Pročitajte više